Student Name
Yuyeon Song / 송유연
Studio No. , Instructor
ARCH210, Fabio Dacarro
Email Address
ardoryy@korea.ac.kr
SNS Link
N/A

Project Description

오늘날 한국에서는 청년 1인가구가 증가하고 있는 추세이며 그들은 외로움과 경제적인 어려움을 겪고 있다. 나의 클라이언트는 6명의 서로 다른 성격과 직업을 가진 청년들로, 혼자 사는 어려움을 극복하기 위해 하나의 새로운 가족이 되어 같이 살 집을 구하고 있다. 사이트는 성북구 보문동에 위치해 있으며 면적은 105㎡이다. 낮은 주택들로 둘러 쌓여 있으며 작은 골목을 통해 메인 길로 연결되어 있다.

클라이언트가 서로 다른 환경에서 자란 청년들이기 때문에, 사적인 공간과 공유하는 공간을 잘 분리하면서 소통을 증폭시키는 것이 핵심이었다. 이를 해결하기 위한 방법은 계단과 랜딩을 이용하는 것이었다. 계단과 스킵플로어는 개인 방을 서로 분리시키며 그 사이의 랜딩은 부엌, 거실 등의 공유공간 역할을 하면서 거주자를 연결시킨다. 동적인 공유공간과 정적인 개인공간은 형태적으로 두 공간의 차이를 보여준다. 계단의 회전 방향의 전환에서도 역동적인 느낌을 더한다. 계단이 처음에는 반시계방향으로 돌지만 중간에 시계방향으로 바뀌면서 지루함을 없애고 활기를 느낄 수 있다. 이러한 계단과 랜딩의 공간이 더욱 확장되면서 공유공간이 이동순환이 일부가 되며 거주자는 큰 개방감을 느낄 수 있다. 이러한 역동적인 형태를 통해 거주자들은 층이 달라도 서로 소통할 수 있다. 건물의 외피는 이러한 이동순환을 따라 공간을 감싸는 형태이며, 외부 공간 또한 내부 순환의 연장선이 된다. 이러한 형태를 통해 서로 다른 여섯 명의 청년은 하나의 집에서 최소한의 사적공간을 보장받으면서 서로 소통하고 연결될 수 있다. 6개의 분리된 사적 공간을 1개의 큰 순환의 공유공간이 분리하고 연결해준다는 의미에서 이 집의 이름은 ‘6+1 House’이다.

7개의 랜딩은 제일 밑에서부터 휴게공간, 부엌, 거실, 서재, 실내정원, 작업공간, 독서실 역할을 한다. 공유공간이 벽으로 단절되어 있지 않고 하나로 연결되어 있기 때문에 소리에 대해 민감할 수 있다. 따라서 부엌, 거실처럼 소리가 나는 공간은 하부 랜딩에, 조용함이 필요한 작업공간, 열람실을 상부 랜딩에 위치하였다. 랜딩마다 다른 창문의 위치도 눈여겨봄 만하다. 특히 부엌의 경우 주변 건물과 가깝기 때문에 벽에 창문을 만드는 대신 천장의 일부분을 유리로 만들었다. 이에 따라 거주자는 옥상에 있는 나무를 보고 햇살을 맞으면서 숲속에서 식사하는 듯한 느낌을 받을 수 있다. 부엌 옆에 베란다를 두어 환기에 용이하도록 하였다. 거주자의 개인 방의 위치도 그들의 특성과 공유공간 위치에 따라 정하였다. 예를 들어 워커홀릭인 건축가에게 집은 잠을 자기 위한 용도이기 때문에 건축가 방은 1층에 위치하였고, 주로 집에서 작업하는 디자이너의 방은 작업실 옆에 두었다.

집의 옥상은 나무들로 뒤덮여 숲의 향기를 느낄 수 있다. 실내정원과 작업공간은 옥상 야외 공간과 연결되어 있다. 나무들은 실내로 들어오는 강렬한 햇빛을 가려주며, 바닥에서 천장까지 유리로 된 창은 거주자들을 자연과 연결시킨다. 야외정원은 건물 내부 순환의 연장선이 되어 산책로가 된다. 나무와 함께 끝이 나지 않을 것 같은 프레임의 파이프는 건물의 자연적인 특성을 더욱 부각시킨다. 프레임은 미적기능, 건물을 지지하는 구조적인 기능과 더불어 거주자를 지켜주는 안전장치이다. 난간은 프레임에 그물을 연결하여 안전하고 아름답게 그들을 보호한다. 클라이언트들이 가난하고 젊은 청년이기 때문에 건물의 재료는 그들이 직접 일상생활에서 쉽게 구할 수 있는 재료인 노출콘크리트, 운동장 그물, 철 파이프로 ‘6+1 House’는 그들의 손 끝에서 완성될 수 있다.

Today, the percentage of single youth households is increasing in Korea. They are suffering from loneliness and economic difficulties. My client is a group of six young people with different personalities and occupations. They are looking for a house to live together as a new family to overcome the difficulties of living alone.

Since clients are young people who grew up in different environments, the key is to separate and connect private and shared spaces. The way to solve this is to use stairs and landings. Stairs and skip floors separate private rooms, and the landings between them connect residents, functioning as a shared space. Dynamic shared space and static private space show the difference between the two spaces in the form. As these stairways and landings expand further and the shared space becomes part of the circulation giving a feeling of great openness. This dynamic form allows the clients to communicate with each other even if they are on different floors. The cover of the house follows along the circulation and it also becomes an extension of the internal circulation. The name ‘6+1 House’ means that six private spaces are separated and connected by one large circulation of shared spaces.

The seven landings serve as rest areas, kitchen, living space, library, indoor garden, workspace, and study space. Space that can be loud such as kitchen and living space are located on the lower landings and quiet space like workspace and study space on the upper landings. The location of different windows at each landing is worthy notice. Especially in the case of the kitchen, windows are not on the wall, but the part of the ceiling is made of glass because kitchen is close to the surrounding buildings. Clients can feel like they are having a meal in the forest while looking trees on the roof and getting beautiful sunshine. For ventilation a veranda is placed next to the kitchen. The location of clients’ private rooms is also determined by their characteristic and the location of the shared space.

The roof of the house is covered with trees giving a scent of the forest. The indoor garden and workspace are connected to the outdoor rooftop. The outdoor garden is an extension of the circulation of the house. Trees can hide the intense sunlight coming into the house. Glass windows from floor to ceiling connect the clients with nature. Not finished pipe further highlight the natural properties of the house with trees on the roof. The frame works as a parapet for safety function with a net, along with aesthetic and structural function. Considering that clients are poor and young, the house’s materials are exposed to concrete, steel pipe, and sports netting that they can easily obtain. Therefore, clients can feel like completing their house ‘6+1 House’ with their own hands.