Student Name
Yubin Park / 박유빈
Studio No. , Insturctor
ARCH421, Daniel Oh, Sungkyu Hong / 홍성규
Email Address
ubin616@naver.com
SNS Link
N/A

Project Description

“Body Mind Wellness Center” 프로젝트는 육체적 정신적 건강을 도모하는 복합 문화 시설이다.

서울 용산미군기지가 있던 자리에 국가공원인 용산공원이 조성될 예정이다. 이로써 남산부터 용산공원을 지나 한강을 잇는 남산-한강 녹지축이 온전하게 회복할 수 있을 것으로 기대되고 있다. 사이트는 경리단길에서 용산공원으로 멈추지 않고 갈 수 있는 유일한 육교가 자리하고 있는 곳이다. 이곳에 ‘Body Mind Wellness Center’가 자리함으로써 끊겼던 이태원의 상권을 이어주고, 남산-한강 녹지축 회복에 큰 역할을 할 것이라 기대한다.

이태원은 전부터 미군들에 의해 스포츠 문화에서 선두를 달리던 곳이었다. 현재도 이태원 좋은 상권에 위치해 있는 여러 스포츠 매장을 볼 수 있는데, 특히 미국의 국민 스포츠라 불리는 ‘농구’관련 매장이 많다. 이러한 스포츠 매장들을 모아 스포츠 전문 상업시설을 만들고, 농구장, 헬스장, 풋살장 등 스포츠 관련 시설을 함께 만들어 이를 연계하였다.

또한 남산은 러너들 사이에서 ‘달리기의 성지’이다 ‘러닝 트랙’을 만들어 남산에서 용산공원까지 흐름을 이어주는 것이 이 프로젝트의 컨셉이다. 대지의 지형 높이차를 이용해 여러 스포츠 활동과 상업시설의 이용 등 이용자들에게 더 다양한 경험을 주도록 했다.

트랙은 총 3가지이다.

첫번째는 남산에서 용산공원까지 바로 달려갈 수 있는 ‘Direct’ 트랙이다. 사이트의 정면을 직선으로 달려 용산공원으로 통하는 육교와 닿는다. 그 자체로 디자인이 된다. 현재 존재하는 육교는 차도와 같은 레벨이어서 육교로 가려면 차도를 건너야하는 상황이다. 이를 해결하기 위해 육교를 한 레벨 더 높혀, ‘Direct’ 트랙과 이어지게 하였고, 프로젝트 사이트 내에 육교 공용 엘레베이터를 설치하여 더 안전하고 인상적인 장면을 만들었다.

두번째는 건물 내부를 보고 경험할 수 있는, 전체를 아우르는 트랙이다. 운동화나 농구복을 사는 사람들과 그 농구복을 입고 농구하는 사람들을 보며 달릴 수 있다. 일반 이용자들의 동선과 곂치지 않도록 건물 내부에 배치하는 것이 중요했고, 여러 레벨을 두어 이를 해결하였다.

세번째는 실내에서 러닝을 지속할 수 있는 트랙이다. 우리가 기존에 알고 있는 운동장 트랙처럼 한 레벨을 순환하여 도는 형태이다. 큰 높이와 부피를 차지하는 농구장을 중심으로 놓고 달리며 경기를 볼 수 있는 트랙이다.

이 세가지 트랙과 큰 부피의 농구장을 중심으로 매스를 디자인하였고, 여러 레이어들을 볼 수 있는 것이 이용자들에게 큰 즐거움을 줄 것이다.

사이트 북쪽에는 남산이, 남서쪽에는 용산공원이, 서쪽에는 녹사평대로, 동쪽에는 녹사평 초등학교가 위차하고 있다. 현재 녹사평 초등학교의 강당으로 쓰이는 사이트 특성을 고려하여 남쪽과 동쪽에는 강당을 위치시켰다. 학교는 평일 낮시간에만 이용하기 때문에, 저녁시간과 주말에는 이곳에서 여러 강의나 문화 활동이 일어날 것으로 기대되며, 큰 공간에서는 주민들을 위한 요가, 명상 등의 활동을 계획했다.

농구장과 다목적의 강당의 공간 내부에는 기둥 없이 비어있는 공간이 필요했기 때문에 트러스 구조를 이용했고, 활동적인 공간임을 보여주기 위해 구조체가 보이는 유리로 마감했다. 이로서 프로젝트가 전체적으로 더욱 활기차보인다.

The “Body Mind Wellness Center” project is a complex facility that promotes physical and mental health.

Yongsan Park, a national park, is expected to be built at the site of the US military base in Yongsan, Seoul. As a result, it is expected that the Namsan-Han River green axis that connects the Han River from Namsan to Yongsan Park will be fully restored. The site is where the only overpass that can be accessed from Gyeongnidan-gil to Yongsan Park without stopping is located. It is expected that ‘the Body Mind Wellness Center’ will play a major role in the restoration of the Namsan-Han River green area and connecting the commercial districts of Itaewon, which had been discontinued.

Itaewon has long been a leader in sports culture by the US military. Even today, you can see a number of sports stores located in good commercial areas in Itaewon, especially those related to ‘basketball’, which are called national sports in the United States. These sports stores were collected to create sports-specialized commercial facilities, and sports-related facilities such as basketball courts, fitness centers, and futsal courts were created and linked together.

In addition, the concept of this project is to connect the flow from Namsan to Yongsan Park by creating ‘a running track’, which is ‘a holy place for running’ among runners. The difference in the height of the terrain on the site was used to give users more diverse experiences such as various sports activities and the use of commercial facilities.

There are a total of three tracks.

The first is the ‘Direct’ track from Namsan to Yongsan Park. It runs straight through the front of the site and touches the overpass leading to Yongsan Park. It becomes a design by itself. The existing overpass is on the same level as the road, so you have to cross the road to get to the overpass. In order to solve this problem, the overpass was raised one more level and connected to the ‘Direct’ track, and a common overpass elevator was installed in the project site to create a safer and more impressive scene.

The second is an all-encompassing track where you can see and experience the inside of the building. You can see people who buy sneakers or basketball uniforms and people who play basketball wearing those basketball uniforms. It was important to place it inside the building so that it did not interfere with the movement of general users, and this was solved by placing several levels.

The third is a track that allows you to continue running indoors. It is a form of circulating one level like a playground track as we already know it. It is a track where you can watch the game while running around the basketball court, which occupies a large height and volume.

There is Namsan in the north of the site, Yongsan Park in the southwest, Noksapyeong Road in the west, and Noksapyeong Elementary School in the east. In consideration of the characteristics of the site currently used as an auditorium for Noksapyeong Elementary School, auditoriums were located in the south and east. Since the school is used only during the daytime on weekdays, various lectures and cultural activities are expected to take place here in the evening and on weekends, and activities such as yoga and meditation were planned for residents in a large space.

The truss structure was used because an empty space without pillars was needed inside the space of the basketball court and the multipurpose auditorium, and the structure was finished with glass to show that it was an active space. This makes the project look more vibrant as a whole.