Student Name
Woojin Cho / 조우진
Studio No. , Instructor
ARCH210, Fabio Dacarro
Email Address
iijteme131@gmail.com
SNS Link
http://instagram.com/aixateme131

Project Description

이 집의 클라이언트는 신혼부부와 아내의 여동생으로 구성되어 있다. 이들은 함께 어울려 살기 원하는 동시에, 각자의 사생활을 존중받고 싶어한다. 그렇기 때문의 두 가족의 적절한 경계를 설정하는 것이 이 프로젝트의 주안점이다. 이를 위해 사용된 원리는 다음과 같다.

1. 만일 단순한 벽으로 나눈다면, 거리적 가까움 이외의 기능이 없다.
2. 투명한 벽으로 나눈다면 시각적 소통 또한 가능하지만, 사생활이 존중받지 못한다.
3. 만일 투명한 벽 사이에 공간을 둔다면 그 공간은 ‘완충제’로써 기능하게 된다. 이로써 적절한 정도의 시각적 소통이 가능해진다. 또한 중간 성격을 띄는 이 공간은 성격이 다른 두 공간을 중재해준다.

공간과 공간 사이에 형성된 이 gap들은 완충재인 aircap과 역할이 같다. 그렇기 때문에 이 공간을 ‘Aircap’ 이라 이름지었다. Aircap을 단순히 중재의 공간으로 두지 않고, 다양한 성격을 부여한다면 정적인 실내 공간에 활기를 전해줄 수 있을 것이다. 그래서 하늘과 식물, 물의 세 가지 테마를 정해 공간을 설정했다. 또한 이 모든 공간은 동적으로 조각되고 연결되어 순환이 잘 이루어지도록 했다.

최상층에는 하늘의 영역이 있다. Aircap을 감싼 패널에 구멍을 조각해 하늘을 바라볼 수 있다. 이 구멍, 그리고 패널의 펀칭을 통해 빛과 그림자의 대조가 이루어져 이 공간을 흥미롭게 만든다. 이곳에서는 식사를 하거나 작은 파티를 열 수 있다.

1층의 Aircap은 정원 구역이다. 이 구역은 가장 사적인 공간 사이를 통과하기 때문에 수목을 심어 블라인드 효과를 얻었다. 하늘의 구역과 연결된 개구부를 통해 빛이 들어와 오브제적 역할도 수행한다.
가장 낮은 층은 물의 영역이다. 이곳은 홈 시어터와 외부 사이의 공간이므로 외부 소음을 상쇄하는 효과를 주었다. 물을 흐르게 하여 공간을 기분 좋은 소리로 감싸고, 물에 반사되는 빛을 통해 극장에 낭만적인 조명을 더하려 하였다.

1층에는 부부와 자매의 개인 공간이 있으며, 그들 사이를 완충하는 Aircap이 있다. 각 공간은 중심의 서비스 구역에 의해 다시 반으로 나뉜다. 한쪽은 Aircap에 노출되고, 나머지는 그렇지 않다. 노출 된 부분은 독서 공간으로 사용된다. 독서는 이 가족의 공통된 취미다. 시각적으로 공유된 서재로 인해 이 가족은 활동을 공유하는 동시에 서로의 관심사-책의 제목으로 알 수 있는-를 이해하게 된다. 노출되지 않은 지역에서는 사적인 활동이 이루어진다.

2층에는 공용 공간과 작업 공간이 있다. 아내는 디자이너, 여동생은 학생이기 때문에 각자의 작업 공간이 필요하다. 만일 그들이 같은 공간을 사용한다면, 서로가 좋은 자극제가 될 수 있다. 그러나 때로는 소음 등과 같은 문제로 마찰을 빚을 수 있다. 따라서 적절한 상호 작용을 위해 이 공간 사이에 Aircap을 배치했다.

지하실은 홈 시어터이다. 이곳에서 가족은 함께 영화를 보거나, 음악을 사랑하는 남편의 노래를 들을 수 있다. 이 공간의 특이한 점은, 내부에서 다른 공간으로 연결되지 않는다는 것이다. 따라서 Aircap을 통해서만 도달할 수 있다. 이 공간을 마치 별채처럼 만들어 방문할 때마다 나들이를 가는 느낌을 주고 싶었다.

The clients are the newly married couple and sister who decided to live together due to some situation. This kind of family may have inconvenient relationship. So The most important thing was to merge between the family. So, I was concerned about logics to divide the space between them.

1.Dividing the space with simple walls is enough for privacy. However, it is no different from an apartment.

2.How about making transparent walls or not making the walls? Communication will be very well done, but their privacy cannot be respected.

3.Therefore, how about placing a gap with a transparent wall in the middle? Both sides can be physically separated, space with an intermediate character is created in the middle, and two spaces can be united.

So I decided to use the third method. That’s why this house is named ‘Aircap House’. Because the character of it is similar to aircap that is used to absorb shock. To contrast this Aircap with the interior space, a variety of different characteristics are given. I engraved the shape dynamically and give three different features.

First, the top floor has a sky zone. There is a hole in the panel so they can look at the sky. And through the holes and punching of panels, contrasting sunlight and shadows are made, which makes this space interesting. Here they can dine or have a small party.

And the lower floor has a garden zone. Since this zone lies between the family’s most private spaces, some plants to blind are put.

The lowest floor has a water zone. This is the space between the home theater and the outside, so mitigating the noise is needed. So the space is surrounded by water, to produce a pleasant sound. Also, the light reflected by the water gives the theater a romantic atmosphere.

This house is made of 3 floors. The first floor is a couple’s and sister’s private space, with an Aircap that buffers between them. Each space is divided in half by the service area in the middle. One side is exposed to Aircap and the other isn’t exposed. The exposed part is used as a library. Reading is a common hobby of this family. Through the library, they can share the kinds of books they have, which can sometimes explain themselves better than chatting sometimes. Also, they can feel sense of kinship when they see through each other. More private activities can be done in unexposed areas.

The second floor has common and workspace. Wife is a designer and her sister is a student, so they need a workspace. If they use the workspace together, it will be a good stimulus. However, conflicts can be caused sometimes. Therefore, an Aircap is placed for proper interaction.

The basement is a home theater. Here they can watch movies and performances of husband, who loves music. This theater has no internal circulation. They can be there only by the aircap. It’s like an outhouse, to give the feeling of going picnic when they come here.