Student Name
Seohyeon Lee / 이서현
Instructor
Kyoungeun Kwon / Sangwook Park
Email Address
tkfkddmsgod@naver.com
SNS Link
N/A

Project Description

‘보문상가’는 과거 경주 여행의 중심지였던 보문단지가 조성되면서 국가주도사업으로 지어진 콘크리트 한옥 상업단지이다. 한 때 관광의 중심지이던 ‘보문상가’는 여행의 목적이 바뀌고, 그에 따라 새로운 관광지들이 부상하면서 그 상업성을 잃고 버려졌다.
현재, 과거의 잔재가 되어버린 ‘보문상가’는 역사의 도시에서 모순적이게도 흔적도 없이 부서진 후 새로운 건물로 덮어지려 한다. 하지만 오래된 방치와 무관심 속에서 폐허가 되었음에도 이 곳만의 특별함이 안타까움을 자아낸다.
따라서 이번 프로젝트에서는 버려졌던 공간이 어떻게 다시 가치를 찾을 수 있을지에 대하여, 또한 그 공간만이 가진 특수한 장소성에 초점을 맞춰 리노베이션을 진행하고자 한다.
변화하는 요구에 맞춰가면서도 ‘보문상가’만이 가지고 있는 독특한 장소성을 극대화 시키고자 하며, 이는 주춤하고 있는 경주를 경주다운 방식으로 또한 건축적으로 해결하는 하나의 예시가 될 수 있을 것이다.

경상북도 경주시 신평동 75에 위치한 ‘보문상가’는 면적이 26,563m²이나 건폐율은 16.67%로 1층의 콘크리트 한옥으로 구성된 과거 국가주도사업이었기에 가능했던 독특한 상업단지이다. 이 보문상가는 보문관광단지의 중심지에 위치하고 있으며 관광단지의 핵심인 보문호수와 내부 인공 수경공간을 연결해주고 있다.

이 공간만의 특별한 장소성을 만들어내는 두 가지 요소로 ‘깊이감(공간의 배치)’ 와 ‘콘크리트 한옥’을 꼽을 수 있을 것이다.
이 곳의 배치는 전통적인 한옥 배치를 따른 것으로 서양의 직선적이고 강한 동선의 형태가 아닌 어디서든 들어올 수 있고 내부 건물들이 단계적으로 보여 안에서는 미로같으나 동일한 장소가 없는 배치의 형태이다.
또한 특별한 점은 조경이나 외부 공간이 경주의 문화재들에 모티브를 얻었다는 점인데, 대표적으로 외부 돌계단은 불국사에서 따왔다. 이는 방문자로 하여금 마치 경주의 문화재를 관광하고 있는 느낌을 주는데, 이는 다시 콘크리트 한옥에 의해 현실로 돌아오게 된다.
이 새하얀 콘크리트 한옥은 또한 경주만의 독특한 특징으로 대부분의 경주 문화재 주변에서 볼 수 있으며 이 곳 보문단지에서부터 시작되었다.
하지만 보문상가는 너무 오래 방치되어 시설의 노후화가 가속화되었고, 관리되지 못한 석재타일바닥은 울퉁불퉁하게 되었으며, 구식 셔터와 유리창은 미관을 해친다. 또한 만들어질 70년대 당시에는 방범이 중요한 이슈였기 때문에 각 건물들이 담장으로 단절되어 공간의 특별한 장소성이 드러나기엔 한계가 있다.

리노베이션을 진행하기 위해 새로운 매스를 추가하는데 있어, 중요한 두 개의 축을 먼저 설정하였는데 하나는 사이트 밖과 사이트를 연결해주며, 다른 하나는 사이트의 독특한 높이차에 의해 단절된 두 층을 연결해준다. 이 축을 따라 주요 매스를 배치한 이후 이 매스들을 분절하였는데, 이는 매스들이 고르게 분포되고 기존의 전통적인 건물 배치와 조화를 이루도록 진행하였다. 이후 축에 따른 동선을 배치하는 것이 아닌 기존의 전통적인 동선처럼 사이트 전반을 엮는 동선을 배치하였고, 이에 의해 생성되는 특별한 외부 공간들을 다양한 활동과 휴식을 의해 사용할 수 있도록 조경을 하였다.

기존의 건물들을 단절시키던 담장들은 모두 허물었는데, 이에 의해 건물이 직접적으로 도로에 맞닿게 되면서 기존의 건물배치의 공간감이 많이 퇴색되었다. 따라서 조경과 곡선 또는 돌아서 가는 도로의 형태를 통해 동일한 외부 공간임에도 단계적으로 진입하도록 하였다. 또한 이용되고 있지 않던 처마 밑 공간같은 경우에는 마루와 같은 휴식 공간 또는 활동 공간으로 이용할 수 있도록 하였다. 추가되는 건물들에 의하여 새로운 공간들이 생기기도 하지만 과한 단절을 불러일으킬 수 있었기 때문에 한옥의 창처럼 추가로 선택적인 오프닝을 제공함으로써 해결하고자 하였다.

한옥의 지붕 또한 이 곳의 독특한 특징이므로 이를 이용하여 특별한 경험을 제공하고자 하였는데, 지붕의 처마와 처마를 연결하므로써 외부공간과 더 연계된 내부공간을 제공하고 이 플랫폼 위에 올라갈 수 있게 함으로써 한옥 지붕 사이를 겪는 독특한 외부 공간을 경험할 수 있게 하였다. 더 나아가 한옥 지붕 위에 올라갈 수 있는 특수한 전망대를 제공함으로써 보문상가를 넘어 보문단지를 감상할 수 있도록 하였다.

“Bomun Commercial Complex” is a concrete Hanok commercial complex built as a state-led project after the Bomun Complex, formerly the center of Gyeongju travel. Here was once the center of tourism but was abandoned after losing its commerciality as the purpose of the trip changed, and new tourist attractions emerged.
Now, Bomun Commercial Complex has become a legacy of the past, and ironically is about to be destroyed in the city of history and then covered with new buildings. However, despite aged and unmanaged by neglect, the unique nature of this place is regrettable.
Therefore, in this project, I would like to focus on how abandoned spaces can be used again, and on the special spatiality that only this site has.

What makes the unique SPATIALITY are ‘Sense of depth’ and ‘Concrete Hanok’. The depth is made by planer arrangement which follows traditional Hanok arrangement. There is no one strong circulation line, which is usual in western. In Bomun Commercial Complex, you can come in from everywhere, and you encounter other buildings that appear one by one. Moreover, this site has outdoor spaces inspired by Gyeongju’s cultural assets.
Also, This Concrete Hanok is the identity of Gyeongju and started from Bomun. The white concrete and black Hanok roof give a special mood only felt in this city.
But the buildings are unmanaged and aging more and more, although it makes you feel in tune with the old and nature.
The site can use outdoor space for activity, but all buildings are divided by the wall (Dam-Jang) for security issues.

I put the mass following two main axles, the water axle, and the site axle. Water axle connects outside of site and site and site axle Strengthen connectivity within sites weakened by height differences. And then, I scatter the masses the mass for even distribution, which is more familiar with Hanok. Also, I connected the masses by circulation, following not linear and strong one circulation but traditionally divided circulation. Finally, I make external space more usable for activity and rest.

More in design, I remove the fence(Dam-Jang), which divided all the complex, at the first. But the fence was important for traditional entrance, which is layered and not direct. So, I use green and curved roads to make layers and put new rest or event areas which can be one more middle layer for entrance. Also, that can more activate the outdoor space.
By added mass, there can be new special spaces, but it can block the connection of each side. So, by putting an optional adjustment, which like Hanok, I make the site more connected.
I also used the Hanok roof, the most characteristic of the site. By connecting the roof and roof, I can give more inner space connected with the outdoor and garden. And People can go up the platform and they can feel the uniqueness of the site. Also going more up, they can observe over the roof, like a river.