Student Name
Junghyun Rhim / 임정현
Instructor
Youngho Yeo / 여영호, Minhwa Lee / 이민화
Email Address
katerhim36@naver.com
SNS Link
N/A

Project Description

사이트가 위치한 도산대로 사거리는 강남에서 가장 많은 유동인구와 관광객을 자랑하는 곳 중 하나이다. 로데오거리, 가로수길, 청담동 명품 거리의 중간 지점에 위치함과 동시에 도산 공원 주변의 많은 맛집과 카페들로 인해 주말 뿐만 아니라 평일에도 매우 혼잡한 것을 볼 수 있다. 평일에는 도산대로를 따라 남쪽으로 늘어서있는 오피스 근무자들로, 주말에는 식당과 카페를 찾는 사람들로 차도와 인도가 가득찬다.

이 많은 사람들과 도산대로에 분포하고 있는 업무 시설, 상업 시설, 주거 시설 등 여러가지 프로그램을 한꺼번에 수용 할 수 있는 하나의 상징적인 건물을 디자인 하고자 하는 의도에서 프로젝트를 시작하였다. 하지만 이 과정에서 중요한 점은 기존의 도심에 위치한 효율적인 건물들과는 달리 각 공간의 면적이 아닌 퀄리티에 초점을 두었다는 것이다.

코로나 바이러스로 인해 최근 몇년 사이에 많은 것들이 변화하였다. 사람들은 점점 더 넓은 공간, 자연과 맞닿은 야외 공간, 테라스 등을 찾아 나서기 시작하였으며 해외 여행이 어려워지자 국내 여행지의 관광객 또한 증가하였다. 인기 있는 국내 여행지로는 제주도, 거제도, 강원도 등의 휴양지가 꼽힌다. 이러한 사회적 분위기에 맞춰 건축적인 트렌드 역시 변화하였는데, 아웃 도어 공간과 테라스가 필수 공간이 되었으며 건물의 효율성 보다는 질적 수준에 초점이 맞춰졌다.

도산공원을 중심으로 주변의 상업시설들 또한 테라스가 있는 공간을 추구하는 방향으로 트렌드가 변화하였다. 그러나 여전히 제주도나 강원도 같은 곳에 비한다면 녹지 공간이나 야외 공간이 턱 없이 부족한 상황이다. 이러한 상황을 개선하며 사람들에게 도심속의 휴양지 같은 공간을 제공하고자 하는 것이 이 프로젝트의 목표라고 할 수 있다.

이러한 목표를 달성하기 위해 두개의 수직 메스인 호텔과 오피스 메스 사이를 세개의 상업 메스가 침투하며 오픈 스페이스와 테라스를 형성하는 방법으로 메스 형태를 발전 시켰다. 수직 메스와 수평 메스가 만나는 공간의 내부는 넓은 보이드 공간으로 활용하며 외부는 테라스 공간으로 활용하여 지루한 메스에 엔터테인먼트적인 요소들을 더해 주었다. 루프탑은 수영장, 음식점, 바 등과 같이 호텔 이용객 뿐만 아니라 지역 주민과 오피스 근무자들도 모두 즐길 수 있는 공간으로 활용하여 누구나 잠시 도시의 복잡함에서 벗어나 여유로움 찾을 수 있는 휴양지를 제공하였다.

도심에서 찾아보기 힘든 이와 같은 건물을 디자인 함으로써 코로나가 불러온 사회적 분위기의 변화에 맞춰 도심속 건물들도 조금씩 양이 아닌 질의 중요성을 부각 시켜 나가는 첫 걸음이 되길 바라며 프로젝트를 마무리 하였다.

Dosan-daero intersection, where the site is located, has one of the largest floating populations and tourists in Gangnam. Not only being located in the middle of Rodeo Street, Garosu-gil, and Cheongdam-dong Luxury Street but also many restaurants and cafes around Dosan Park gathers a lot of people throughout the whole week. Roads and sidewalks are crowded by workers from the offices, lined up along the south of Dosan-daero, on weekdays and by visitors of the restaurants and cafes on weekends.

The project was initiated with the intention of designing a symbolic building that could accommodate various programs such as business facilities, commercial facilities, and residential facilities distributed on Dosan-daero. However, what is important about this process is that unlike the existing efficient buildings located in urban centers, the focus was on quality, not the amount of area of each space.
Many things have changed in recent years due to the coronavirus. People began to look for larger spaces, outdoor spaces in contact with nature, and terraces. Tourists to domestic destinations also increased as overseas travel became difficult. Popular domestic destinations include Jeju Island, Geoje Island, and Gangwon Province. In line with this social atmosphere, architectural trends have also changed, with outdoor spaces and terraces becoming essential spaces, focusing on quality rather than building efficiency.

Commercial facilities around Dosan Park have also changed their trends in the direction of pursuing a terrace space. However, compared to places such as Jeju Island and Gangwon Province, green spaces and outdoor spaces are still far short. The goal of the project is to improve this situation and provide people with a space like an urban resort.

To achieve this goal, three commercial masses penetrate two vertical masses, the hotel, and the office, in order to develop open spaces and terraces. The interior of the space where vertical and horizontal masses meet is used as a wide void space, and the outside as a terrace space, adding entertainment elements. The rooftop was used as swimming pools, restaurants, and bars, for all local residents, office workers, and hotel users, providing a resort where anyone could briefly escape from the complexity of the city and relax.
The project was completed, hoping that this project will provide a guideline for buildings to highlight the importance of quality, not quantity, in line with the social atmosphere.