Student Name
Soobin Ahn / 안수빈
Insturctor
EngJung Lee / 이은정
Email Address
asb0751@korea.ac.kr
SNS Link

Project Description

서촌 마을에 있는 Twisted House는 동서 방향으로 도보를 끼고 있고 북쪽에는 주차장이 있습니다. 이곳의 클라이언트는 32세 여성으로 그의 6살 아들과 함께 살 집뿐만 아니라 그의 커리어를 이어나갈 미용실도 필요했습니다. 서촌마을에는 중년층이 많이 살고 직장인들이 많이 오고 갑니다. 이들에게 새로운 미용실을 소개하기 위해서는 화려한 외부 디자인으로 이목을 끌어야 했습니다. 헤어 디자이너라는 건축주의 특성을 형태에 담아서 클라이언트만의 건축이라는 점을 강조하고 독특한 외형으로 사람들의 호기심을 불러 일으켜 접근 빈도를 높이고자 했습니다. 때문에 디자인 컨셉을 가위의 X자 형태로 잡았습니다. 또한 분리된 두 칼날이 받침점을 중심으로 합쳐지는 것처럼 이 건축에도 서비스 공간을 가운데로 하고 양 끝에는 개인적인 공간을 배치하였습니다.
‘X자는 동일한 두 개의 모형을 다른 방향으로 겹친 것이다’라는 생각으로, 그 모형을 변화시키며 다양한 매스들을 시도해 봤습니다. 다양한 모형을 교차시켜 보고 실제 건축의 규모로 맞추고 나서 박스가 교차한 디자인으로 결정하였습니다. 다만 단조로움을 줄이기 위해 모형 자체에도 교차의 느낌이 나도록 꼬았습니다. 두 개의 모형을 연결시키고 추가적인 공간을 확보하기 위해 중앙에 박스를 넣어 기본적인 매스를 잡았습니다. 더 세부적으로 들어가 서로 다른 매스를 비교하면서 공간이 더 많이 나올 수 있는 매스를 선택했습니다. 서로 다른 방향을 바라보고 있는 두 매스에 각각 미용실과 집의 출입구를 설치하고 진입하는 방향도 하나는 위로, 하나는 아래로 하여 동선을 구분했습니다.

그 중 아래로 향하는 계단을 내려가면 미용실이 나옵니다. 소형 미용실에는 작업할 수 있는 2개의 경대와 1대의 샴푸대 그리고 미용실 손님이 기다릴 수 있는 대기공간이 있습니다. 특히 대기공간은 광장에 있는 의자처럼 높이가 높고 폭이 넓은 계단을 둬 사람들이 편히 쉬도록 하였습니다. 또한 그 위에 전시공간을 연결하여 대기 시간이 지루하지 않도록 연출했습니다. 손님들의 공간과 디자이너의 작업공간을 구분하기 위해 단차를 두었고 디자이너의 동선을 고려해 입구에서 가까운 순으로 경대, 샴푸대를 배치하였습니다.

위로 향한 계단을 통해 집으로 올라가 봅시다. 출입구와 DK가 같은 층에 있기 때문에 유리문을 설치하여 두 공간을 분리했습니다. 다이닝룸은 집에 손님들이 왔을 때 무언가를 먹으면서 대화를 하거나 노는 공간이므로 넓게 구성했습니다. 중간에서 갈라지는 계단을 통해 왼쪽으로는 테라스로 오른쪽으로는 거실로 갈 수 있습니다. 거실은 단차를 두고 패밀리룸과 연결하여 넓은 느낌이 들도록 하였습니다. 더 올라가면 개인 공간이 나옵니다. 클라이언트 방의 입구는 3단의 슬라이딩도어를 설치하여 이를 열어두게 되면 복도까지 포함해 보이는 모든 공간이 연결되어 넓은 느낌을 자아내도록 하였습니다. 각 방에 별도의 화장실을 둬 클라이언트와 아이가 온전히 자신들의 방에서 활동할 수 있도록 하였습니다.

각층마다 3개의 교실과 하나의 다목적 홀을 배치해 복도가 없는 유치원을 만들었다. 다목적 홀은 제2의 교실이자 놀이공간으로서 다양한 기능과 동선을 수용한다. 홀을 둘러싼 교실들은 구조에서 자유로운 내벽으로 구획되며 내벽은 곡면을 그리며 입체적인 교실의 형상을 만들어 낸다. 이를 통해 교실은 형태적으로 개별성을 갖고, 두께를 갖는 내벽에 수납 및 놀이가 가능한 다양한 기능의 틈새 공간이 만들어졌다.

‘Twisted House’ located in Seokchon has pedestrian path in east-west direction and a parking lot to the north. The Client is 32-year-old women, who needed a house with a hair salon to live with his son. There are many middle-aged people in Seokchon and many workers come and go. To introduce a new hair salon to them, the architecture design had to draw attention with their unique exterior design. By putting the characteristics of a hair designer in the form of architecture, the unique appearance raised people’s curiosity, which was intended to increase the frequency of people’s interest to visit the hair salon.

Various mass studies are tried with the concept of “X” which represents the scissors, the most important tool of hair designer and the concept of “X is overlapping the two same shape of boxes in different directions. After crossing the various shape objects and matching them to the actual architecture scale, the two crossed boxes design is selected as final mass design. However, in order to reduce dullness, the two boxes were twisted to make intersection in the middle. To connect two boxes and secure additional space, a square shape of box is places in the middle. Also, the square box was selected to provide more space, comparing two masses with different twisted shapes. In two boxes looking in different directions, the entrances of hair salon and house were installed separately. And the direction of entrance was one up and one down, so the circulation was distinguished.

If you go down the stairs to the bottom, you will find a hair salon. In the waiting space, high and wide stairs was placed to serve as benches in the square so that people could relax. In addition, the exhibition space is connected on top of stairs so that the waiting time was not boring. A step is set to distinguish the space of the guests and the work space of the designer.

Let’s go up the stairs to the house. Because the entrance and DK are on the same floor, the glass door is installed to separate the two spaces. The dining room is a space where guests can talk or play when they come to visit, so it was designed large enough to serve them. You can go through the stairs that split in the middle, the terrace to the left, and the living room to the right. The living room has a step and connects with the family room. Once you go up, there will be private spaces. The entrance of the client’s bedroom has a three-stage sliding door, and when it is opened, all the spaces including the corridor are connected to create wide open space. Each room has a separate bathroom so that the client and a child can fully operate in their rooms separately.