Student Name
Ha-neul Sim / 심하늘
Insturctor
Jungwoo Ji / 지정우
Email Address
haneulesther@gmail.com
SNS Link
N/A

Project Description

TreeHouse는 삼남매와 동갑내기 부부로 구성된, 한 곳에 뭉쳐 있길 좋아하는 덩어리가족을 위한 주택으로 마포구 아현동의 주택촌에 위치한다.

재개발 지역에 사는 아이들은 필연적으로 신축아파트와 주택촌의 차이를 몸소 느낄 수밖에 없다. 주택촌에서 자라나는 아이가 아파트에 사는 친구들을 마냥 부러워하기보다, 자신의 집 주변을 더 재미있는 놀이공간으로 느끼고 자신이 자라날 주택에 애정을 갖길 바라며 설계했다.

새로 지어진 아파트의 깔끔하고 통일된 외관과 달리, 자유분방한 외관을 가진 주택들은 서로 다른 종류의 나무들 같았다. 이 점에서 착안하여, 덩어리가족이 살게 될 주택도 한 그루의 나무가 되어 주택촌에 녹아들기 바랐다. 또한, 주택 자체가 나무가 되는 동시에, 어렸을 때 누구나 갖고 싶었던 나무집이라는 아지트를 마련하여 아파트 놀이터보다 더 가고 싶은 놀이공간을 집 안에 만들고자 했다.

주택에 거주하는 가족 구성원이 시기에 따라 바뀐다는 점, 서로 다른 취미를 갖고 있다는 점, 그리고 같이 모여서 많은 시간을 보낸다는 점에서 아파트형식의 공간분할과는 다른 방식이 필요했다. 가족 구성원 5명의 특성에서 확장된 테마 공간과 가족이 모여 있을 수 있는 공유공간으로 공간을 분할했다.

나무집을 만들기 위해 대지에서 공간을 띄운 형태인 캔틸레버 구조를 기본으로 하였다. 그리고 매스에 중첩되는 부분에 코어 공간을 구성했다. 코어에 계단을 두어 테마공간과 공유공간으로 이어지게 만들었다. 기둥에서 뻗어 나가는 나뭇가지의 모습을 반영하는 동시에 열린 공간으로 가족의 소통을 장려하고자 했다.

내벽 없이 높이차만으로 공간을 분리하여 더 유동적이고 개방감이 있는 공간을 만들었다. 시간이 지남에 따라 가족이 개인에게 필요한 테마공간을 자유롭게 구성하고 변경할 수 있다. 또한 직각이 아닌 사선으로 평면을 분할하여, 경사가 많은 사이트의 특징과 가족 구성원이 서로에게 관심을 갖고 서로를 존중한다는 의미를 담았다.

TreeHouse is a house for a family who likes to stay together in one place.

Children living in redevelopment areas feel the difference between apartments and residential villages. TreeHouse was designed in the hopes that the children feel the surroundings of the house as a more interesting play space and have affection for the house in which they will grow up.

Houses with diverse exteriors looked like trees. I hoped that the house would also become a tree and blend into the residential village. In addition, I wanted to create a play space like a treehouse for children.

A method different from the apartment-type space division was needed. because the family members living in the house change with time, have different hobbies and spend a lot of time together in one place. Therefore, space was divided into a themed space and a shared space.

To make a treehouse, the cantilever structure was used as the basis. And the core space was formed in the part overlapping the mass. Stairs are placed in the core to lead to the themed space and the shared space.

By separating the space only by height difference without an inner wall, a more fluid and open space was created. As time goes by, the family can freely change the themed space. By dividing the space by diagonal, it contains the characteristics of the site with a lot of inclination and the meaning that family members respect each other.