Student Name
Disae Park / 박디새
Instructor
Chungyeon Won, Sejin Kim / 원정연, 김세진
Email Address
qkrelto@naver.com
SNS Link

Project Description

초등학교 건축은 오랜 시간 큰 변화 없이 과거의 형태에 머물러있다. 코로나 바이러스로 인해 학교가 멈추면서 새로운 학교 건축에 대한 논의가 필요한 시점이다.
지금의 초등학교는 거주지당 통학구역이 지정되어 특정 지역에 거주하는 사람은 특정 초등학교에 진학하도록 되어있다. 학군 지정은 초등학생이 등·하교할 수 있는 ‘보행거리’에 따른 것으로, 특정 학군당 1개 초등학교가 위치해 있다.

앞으로 초등학교는 온라인 교육이 활성화되면서 다른 형태를 취하게 될 것이다. 정보 전달의 수업은 온라인으로 이루어질 것이고 오프라인 공간에서는 공동체와 인성 교육, 과학, 음악, 예술 등 특별한 공간이나 장비가 필요한 활동 중심 교육이 이뤄질 것이다. 이에 따라 일정 거주지 구역별로 특화된 교육문화시설을 배치했다. 그리고 온라인 수업이 이루어지는 공부방 개념의 작은 학교들은 각 거주지의 ‘도보 거리’ 안에 배치함으로써 학교의 대규모 공동체가 때로는 따로, 또 같이 흩어졌다 모일 수 있도록 분화했다.

다양한 사회적 변화에 대응하기 위해서는 상황에 따라 다르게 건축될 수 있는 유연한 설계가 필요하다. 따라서 대지의 조건에 따라, 학생 수의 변화에 따라, 사회적 요구에 따라 새롭게 조합하여 건축할 수 있는 유닛을 제안했다. 다양한 프로그램과 조합이 가능하게 함으로써 보다 즐겁고 자유로운 공간을 만들고자 했다.

Elementary school architecture remains in the form of the past for a long time without major changes. It is time to discuss building a new school as the Corona virus has stopped schools.

Current elementary schools have designated commuting areas for each residence, and those who live in a particular area have been designated to go to specific elementary schools. The designation of the school district is based on the ‘walking distance’ that elementary school students can walk to and from school, and one elementary school is located per certain school zone.

In the future, elementary schools will take a different form as online education becomes more active. Classes in information delivery will be made online and activities-oriented education in offline spaces that require special spaces or equipment, such as community and personality education, science, music and art, will take place. Accordingly, specialized educational and cultural facilities were deployed for each specific region. And by placing small schools in the concept of study rooms where online classes are held within walking distance of each residence, large communities of schools have sometimes been dispersed separately and together.

In order to respond to various social changes, flexible designs are needed that can be built differently depending on the circumstances. Thus, according to the conditions of the land, according to the changes in the number of students, a unit that can be constructed in a new combination according to social needs was proposed. By enabling various programs and combinations, I wanted to create a more enjoyable and flexible space.