Student Name
Kim Jonggwang / 김종광
Studio No. , Instructor
No 7-3 / 홍택, 고광석
Email Address
rlaekdb@naver.com
SNS Link
N/A

Project Description

이 프로젝트는 코로나로 인해 영향을 받은 공연시설에서부터 시작되었다. 공연장은 코로나로 인해서 잠시 문을 닫았다가 장기간 지속돼 절반 이하의 이용객만을 받으면서 운영을 재개하였다. 하지만 저조해진 행사, 관객들로 인해서 시장전체가 침체되었다고 느껴진다. 현재 이러한 코로나를 극복하려는 여러가지 시도들이 있었다. 첫 번째로 가장 많은 사람들이 하고 있는 이용객을 적게 받는 것이다. 관객을 적게 받아서 감염을 최소화하고 이용도 할 수 있게 했다는 방법이다. 두 번째로는 야외공연이다. 내부에 있을 때 감염의 위험이 늘어났다. 재빨리 환기 시켜 주지 못해 바이러스가 오랫동안 체류하고 있기 때문이다. 하지만 야외활동 공연은 자주하기가 힘들고 공간을 빌리기도 힘든 단점이 있다. 마지막으로 화상으로 하는 행사가 있는데 있는 방청객 혹은 관객들이 장소에 직접오지 않아도 공연을 즐길 수 있다. 나는 이를 통해서 확장하기 쉬운 형태의 공간이 필요할 것이라고 생각했다. 어떤 역할을 대부분 가지고 있는 땅과 달리 물, 바다는 어떠한 목적을 가지고 있지 않은 채 존재하고 있다. 따라서 공간자체 뿐만 아니라 특정한 상황 혹은 니즈가 생겼을 때 유연하게 확장할 수 있는 바다에 프로젝트를 계획하였다.

사이트는 코로나로 인해 많은 손해를 보고 그렇지 않은 상황에서도 공연의 공급이 부족했던 인천을 골랐다. 많은 외국인들이 한국에 들어오곤 했는데 코로나로 인해서 길이 막혀버린 지금 인천은 특히 피해가 막심하다 이후에 비슷한 일이 일어나도 유연한 정책 혹은 공간 활용으로 피해를 최소화 하는 데에 좋은 장소였다. 공연장 가운데 있는 수변공간은 다양한 역할을 한다. 첫 번째로는 원형의 산책길을 걸을 뿐만 아니라 가장 큰 공연장으로 가는 지름길을 생성해준다. 이 지름길은 수면 아래로 내려가고 갯벌을 볼 수 있어서 갯벌에 대한 관심을 늘리고 간척지에 대한 무자비한 개발을 저지시킬 수 있을 것이다. 두 번째로는 전시 공간과 공연장이 있다.

The project began with performance facilities affected by the COVID-virus. The concert hall was closed for a while due to the corona, but after a long period of time, it resumed operations with fewer than half of the passengers. But it feels like the whole market has stagnated due to poor events and audiences. There have now been several attempts to overcome this corona. The first is to receive the least number of users that the most people are doing. The method is to minimize infection and make it available by receiving fewer audiences. The second is the outdoor performance. The risk of infection increased when inside. This is because the virus has been staying for a long time because it cannot be ventilated quickly. However, outdoor performances are difficult to do often and it is difficult to rent space. Finally, there is a video event where audiences or audiences can enjoy the performance without having to come directly to the venue. I thought this would require an easy-to-expand space. Unlike land, which has most of its roles, water and sea exist without any purpose. Therefore, the project was planned not only in space itself, but also in the sea where it could be flexibly expanded in certain situations or needs.

The site chose Incheon, which suffered a lot of losses due to the corona and lacked the supply of performances even in situations where it did not. Many foreigners used to come to Korea, but now that the road is blocked by the corona, Incheon was a good place to minimize the damage by flexible policies or space utilization, especially if similar things happen afterwards. The waterfront space in the middle of the concert hall plays various roles. First, it not only takes a circular walk, but also creates a shortcut to the largest concert hall. This shortcut will be able to go below the surface and see mudflats, increasing interest in mudflats and preventing ruthless development of reclaimed land. Secondly, there is an exhibition space and a concert hall.