Student Name
Heng Yan Lim / 임행옌
Instructor
Yi Chong Kul, Seongkyu Hong / 이종걸, 홍성규
Email Address
hengyan@korea.ac.kr
SNS Link

Project Description

The Cultural Loop는 말레이시아, 쿠알라룸푸르 중심부에 위치해 있으며, 숲 속에위치 되어 있고 관광지로 둘러싸여 있다. 이 문화센터는 말레이시아의 문화와 민족의 다양성을 기념하기 위해 말레이시아 외의 있는 사람들이 이 나라의 문화에 대해 더 많이 알 수 있도록 설계되었을 뿐만 아니라 현지인들한테 다른 민족의 문화적 지식을 더 많이 알 수 있도록 장려하고 있다.

이 건물은 자연과 건물의 연속적인 흐름을 갖도록 설계되어 있어 주변 자연과 밀접하게 연결되어 있다. The Cultural Loop의 컨셉은 건물주위를 중심으로 지속적으로 원활한 순환이 이루어지며, 사이트 지형에 맞추고 프로젝트의 최종 모습을 갖추게 된다.
건물의 원형 모양은 거대한 문화 냄비인 말레이시아에서 서로 다른 민족들이 어떻게 연결되어 함께 살고 있는지에서 영감을 받았다. 이 건물은 기존의 지형을 적응하기 위해 설계되었으며, 전 세계 사람들을 말레이시아로 환영하고 포옹하는 열린 팔을 의미하기도 한다. 투명한 커튼 패널을 사용 해서 사람들에게 환영의 손짓을 강조하고 주변 자연과 건물을 이어지는 표현을 한다.

말레이시아 다문화 사회의 아름다움을 더 많이 알 수 있는 공간을 전시하고 제공하는 문화센터다. 대형 전시관과 5개의 문화체험관이 마련되어 서로 다른 작품들을 전시하고 있으며, 문화교류 행사와 활동을 진행할 수 있는 컨퍼런스 홀도 마련되어 있다. 지하 1층에는 언어 및 문화교류를 위한 교실, 전통댄스워크숍실, 요리워크숍실, 전통음악워크숍실 등이 마련되어 있다. 건물로 둘러싸인 중앙 야외 광장이 있다. 말레이시아에서는 대부분의 문화 행사가 하루 종일 야외에서 진행하고, 특히 광장이 활동하기에 완벽한 장소인 축하 축제 기간에는 더욱 그렇다. 광장에는 다양한 종류의 행사를 위한 플랫폼을 제공하기 위해 여러 종류의 구간이 있다. 행사가 없는 평상시에는 자연에 둘러싸인 건물의 중심 공원으로서의 역할을 할 수 있다.

The Cultural Loop는 말레이시아의 다문화 사회를 세계에 알리는 목적으로 설계하는 것뿐만 아니라 말레이시아 국민들사이 많은 이해와 감상을 유발하는 플랫폼 역할을 한다.

The Cultural Loop Is located at the heart of Malaysia, Kuala Lumpur surrounded with attraction and tourist spots in the woods. To celebrate the diversity of the cultural and ethnicity in the country, the cultural center is designed not only for people outside of Malaysia to know more about the culture but it also encourage the local Malaysian to know more about cultural knowledge from other ethnicity.

The building is closely connected to the surrounding nature as it is designed to have a continuous flow of the nature and the building. The concept or creating The Cultural Loop is have a continuous smooth circulation around the building and it was then adapted with the site which then resulting in the final look of the project. The circular shape of the cultural loop was inspired by how different ethnicities are linked and live together in Malaysia, a massive cultural pot. The building is designed to embrace the existing topography, also signifying an open arms which welcome and embrace people from all around the world to Malaysia. The significant and lofty height difference on one side and wide curtain panels emphasizing openness and welcoming gesture to its surrounding nature and people.

It is a cultural center exhibiting and providing spaces where visitors can learn more about the beauty of the multicultural society in Malaysia. A big exhibition hall and 5 exhibition rooms are provided to display different works and a conference hall is also located in the center where cultural exchange events and activities can be carried out. There are also classrooms and workshops provided in the basement floor including classrooms for language and cultural exchange, a traditional dance workshop room, a cooking workshop room and a traditional music workshop room.

Surrounded by the building is the central outdoor plaza of the center. In Malaysia, most cultural events are held outdoor throughout the day especially during celebrating festivals where the plaza is the perfect space for activities to held. There are different sections of the plaza with different finishing to provide different platforms for various kind of activities. During normal days without any events, it can serve as a central park for the building surrounded by the nature.

The Cultural Loop aims not only to promote the world the multicultural society in Malaysia, it also serves as platform to trigger more understanding and appreciation among the people of Malaysia.