Student Name
Kyunghoon Choi / 최경훈
Insturctor
Jungwoo Ji / 지정우
Email Address
rudgns1114@naver.com
SNS Link
N/A

Project Description

한창 자라나는 아이들에게 자연은 무한한 놀이의 공간이 된다. 이 집의 클라이언트인 나의 동생들도 여러 모습의 자연 속에서 다양한 활동을 하며 자라왔다. 하지만 이 집은 서울이라는 빽빽한 도심 속 자연과는 거리가 먼 곳에 놓이게 된다. 이런 조건 속에서 아이들이 자연과의 경험을 극대화하기 위해 중정을 두었다. 마당의 연장이라고도 볼 수 있는 이 공간에는 큰 나무가 놓여있고 각 층을 연결하는 계단이 이 나무를 감싸 올라가고 있다. 중정을 바라보는 면에는 큰 창이 놓여 거의 모든 내부 공간에서 시시각각 변화하는 자연의 모습을 바라볼 수 있다. 특히 중정을 감싸 올라가는 계단은 내부 공간의 연장이지만 마치 바깥에 나와 있다는 느낌을 준다. 바깥에서부터 들어오는 빛이 안쪽을 비추며 반사되고 다시 중정의 나무를 거쳐 계단 공간으로 돌아온다. 이렇게 같은 내부 공간이지만 그 사이에 놓인 자연이라는 외부 환경이 공간을 더욱 다채롭게 만들어주어 사용자에게 새로운 경험을 제공한다.

건물의 북쪽 도로는 하나의 교회를 감싸 올라가는 특이한 형태를 띄고 있다. 이 형태를 집의 내부로 끌어오고자 하였다. 도로가 교회를 감싸 올라가는 형태라면 집은 내부 공간들이 중정을 감싸 올라가는 형태이다. 계단 부분을 제외한 내부 공간의 평면이 각 3개의 사각 공간으로 구획하여 각 공간들의 단차를 주었다. 이러한 단차는 계단 공간과 연속되어 중정을 감싸 올라가는 구조가 된다.

내부에는 중정을 감싸는 계단 외에도 다른 계단이 놓여 있다. 이는 자칫 단조로워질 수 있는 공간의 동선을 더욱 다양하게 만들어 주어 더욱 다채로운 경험을 가능하게 한다. 계단이 너무 많은 내부 공간을 차지한다고 생각할 수 있다. 하지만 아이들에게 계단은 층과 층 사이의 이동통로 그 이상의 의미를 가진다. 또 계단을 통한 이동 과정에서 마주할 수 있는 중정과 그 외부의 환경의 변화로부터 오는 체험은 계단의 의미를 더욱 높여준다고 생각한다.

My younger brother and sister, who are clients of this house, grew up doing various activities in nature. However, this house is located in Seoul, which is far from nature. Under these conditions, I set the courtyard for children to maximize their experience with nature. There is a large tree in this space, and stairs connecting each floor surround the tree. In particular, the stairs surrounding the courtyard is an extension space of inside, but it gives the impression that it is outside. The light coming from the outside reflects on the inside and returns to the stair space through the tree of intercession. Although it is the same internal space, the external environment of nature in between makes the space more colorful, providing users with a new experience.

There is a slope load that surround the church. I tried to bring this form into the building. The plane of the interior space, excluding the stairwell, was divided into three square spaces, giving a gap between each space. These steps are continuous with the stair space, which forms a structure that surrounds the courtyard.

There is another stair inside. This creates a variety of experiences by making various movements. This structure can be thought of as taking up too much interior space. For children, however, stairs mean more than a passageway between floors. In addition, experiences from the changes in the environment and environment that can be encountered during the movement through stairs further enhance the meaning of stairs.