Student Name
Jihyeon Lee / 이지현 & Woojin Cho / 조우진
Insturctor
Ryul Song
Email Address
eejihyeon151@gmail.com / iijteme131@gmail.com
SNS Link
https://www.instagram.com/2ji_hyeon2/ (Jihyeon Lee)

Project Description

이번 학기의 프로젝트는, 을지로에 위치한 구 미국문화원을 리모델링하는 것이었다.

사이트를 조사했을 때, 이 주변의 방문객을 크게 셋으로 분류 가능했다. 주변의 기업들(특히 금융 기업들)에 근무하는 직장인, 서울시청 또는 청계천을 방문하는 시민들, 그리고 명동상거리를 방문하는 외국인 관광객들이 그것이다. 우리는 그중 직장인과 시민층을 주 타겟으로 삼았다. 직장인은 주기적, 시민층은 단발적으로 사이트를 방문한다는 특성이 존재한다.

이를 기반으로 프로그램을 구성했다. 프로그램의 주요한 테마는 ‘복합 문화 쉼터’이다. 상업 시설이 대부분인 주위 지역의 프로그램을 극복하기 위한 것이다. 주기적으로 이곳을 방문하는 사람들을 위한 자기계발실 및 메이커스페이스, 단발적으로 이곳을 방문하는 사람들도 즐길 수 있는 도서관, 전시실 등을 만들었다. 또한 소음이 발생하는 프로그램과 그렇지 않은 것을 좌 우로 나누었으며, 단발적 방문객들을 위한 프로그램일수록 하층부에 위치한다.

사이트의 주변으로 다양한 동선이 발생하고 있었으나, 우리의 건물은 이로 인한 수혜를 전혀 얻지 못했고, 오히려 방해하는 것 같았다. 우리는 보행객들의 유입과 참여를 유도하기 위해, 방법을 찾아 이를 프로젝트의 컨셉으로 활용했다.

먼저 야외에 네 갈래의 유입로를 조성하고, 자유롭게 이용 가능한 뒷마당을 설치했다. 또한 출입구를 추가로 설치하고, 필로티와 외벽에 설치된 수직 동선로를 활용해 자연스러운 유입이 이루어지도록 했다.

추가적으로, 파사드에 재료의 변화를 시도했다. 폴리카보네이트를 주로 활용했는데, 내부 상황에 따라 투명도를 자유롭게 조절하기 위해서이다. 건물의 전면부부터 우측, 후면부에 이르기까지, 재료가 변화된 부분은 점점 확대된다. 이는 전면부 주름 장식의 상징성을 보존하고, 대폭 분위기가 변경된 후면부와 조화를 이루기 위한 것이다.

내부의 슬래브 또한 개구부를 만들고, 그를 따라 발생하는 동선에 맞춰 보행로를 만들었다. 이는 각 프로그램을 연결하고 완충하는 역할을 한다.

This semester’s project was to remodel the former American Cultural Center in Euljiro.

When we examined the site, it was possible to classify the number of visitors in this area into three groups. We targeted the working class and the citizens visiting around the site. There is a characteristic that office workers visit the site periodically and civic groups visit sites unilaterally.

The main theme of the program is ‘complex cultural shelter’. It is aimed at overcoming programs in the surrounding area, where most commercial facilities are located. It has created a self-improvement room and maker’s space for those who regularly visit the place, a library, and an exhibition room that can be enjoyed by those who visit the place on a single basis.

To induce the influx and participation of pedestrians, we found a method and used it as a concept for the project.

A four-way inflow path was established outdoors and a freely accessible backyard was installed. In addition, additional entrances were installed, and vertical copper tracks installed on the pilotis and outer walls were used to ensure natural inflow.

In addition, it attempted to change the material in the facade. Polycarbonate was mainly used to control transparency depending on internal situations. From the front to the right and back of the building, the material changes gradually. This is to preserve the symbolism of the front pleats decoration and to harmonize with the rear part where the atmosphere has changed significantly.