Student Name
Jaehyeok Choi / 최재혁
Instructor
Youngho Yeo / 여영호, Minhwa Lee / 이민화
Email Address
jhc_0111@naver.com
SNS Link
N/A

Project Description

성수동은 역사적으로 준공업지역으로 창고시설, 자동차관련시설, 공장과 같은 공업과 관련된 시설이 즐비하다. 최근에는 이러한 오래된 공업시설을 상업시설로 변모하고, 예술적 분위기를 첨가하여 소위 ‘핫플레이스’를 찾아 나서는 사람들을 공략한 바 있다. 성수동의 서쪽에는 서울의 최대 인공숲인 서울숲과 서울의 상징과도 같은 한강이 위치하고, 남쪽에는 한국에서 가장 비싼 주거단지인 강남아파트 단지가 존재한다.
이렇듯 사이트 주변 지역의 방향에 따라 용도지역과 그 분위기가 확연히 갈리는 듯 하지만, 막상 더 가까이 바라다보면 그렇지 않다. 오히려 서울숲 인근의 상업지역으로 가까이 갈수록 상술한 주거/상업/공업의 용도가 혼재한다. 이는 이 지역이 각기 다른 용도를 지닌 지역들의 교차점이 된다는 것이고, 즉 다양한 공간수요를 지닌 사람들을 흡수할 수 있는 잠재력이 있다는 의미이다.

이러한 이점과 매력에 의해 이 주변에는 높은 주상복합 건물들이 최근 들어서고 있지만, 정작 남쪽에서 가장 가깝기에 제일 먼저 사람들을 맞이할 수 있는 이 사이트는 오랫동안 비워져 있는 상태였다. 이러한 사이트의 지리적 이점과 각 지역의 분위기가 교차하는 도시적 맥락에 따라 다양한 프로그램을 통해 효과적으로 사람들의 수요를 흡수하고 도시 축의 새로운 중심점 역할을 할 수 있는 초고층 건물을 제안하고자 한다.

낮은 레벨에서는 기존 도시의 축과 방향이 건물과 대응한다. 주변 가로와 축의 방향으로 인해 공지의 조성과 보행자의 접근, 또한 인근의 교통사항이 고려되고, 이는 매스에 반영되어 배치의 방향과 기본 형태가 결정된다. 사이트 주변에 이미 높은 건물들이 존재하는 만큼, 건물이 높아지면서 달라지는 시야확보에 대한 고려가 필요하고, 또한 상층부에서 한강을 조망할 수 있는 방향의 결정이 중요시된다. 이렇게 연속적으로 달라지는 각 레벨에서의 최적 방향의 확보가 이 프로젝트에서 가장 문제시된다.
회전하는 매스안에서의 평면의 합리성을 고려하여 호의 기하학을 이용해 기본 평면을 조성했고, 초고층 건물에서 각 프로그램에 따른 리스스팬에 대한 고려를 통해 상층부로 갈수록 얇아지는 형태가 구성되었다. 회전하는 볼륨에 대한 고려와 최적의 방향 배치를 위한 스터디를 통해 회전각도와 평면과 단면의 수치가 조정되었다. 약 120도를 회전하는 전체적인 형태가 이러한 변수들에 의해 결정되고 평면의 오프셋을 통해 곡선의 상승감이 입면에서 드러나게 된다.

The Context of Seongsu area is complex. Historically the surrounding area of the region is a semi-industrial area and there are still lots of storage, automobile facilities, factories, and industrial-related facilities. For these days the old industrial facilities change its usages as commercial use and gather people who are seeking new ‘hot place with artistic mood. For the west area, there is a vast artificial forest, Seoul Forest with Han river, the most highlighted place of Seoul. For the south side, there are lots of apartments which are regarded as the richest residence so-called ‘Gangnam -apart’.
Although the usage district is strictly divided near the site boundary, in a closer look, the usages of the buildings are mixed without any specific order. It means this area is the junction point of the different atmosphere. It enhanced the reason for the presence of a multi-use complex that has various programs.

The intersection of the site is the place where people from the south faces first, which is the best space for attracting people. Due to the advantage of that location, many tall buildings were built around. However, the most important site has been emptied for many years. An appealing super tall building may act as the central point of the urban axis and may effectively absorb various demands of spaces as a vertical city.
Started from the low level, the urban axis should be corresponding to the building. Public open space, pedestrian access, and traffic demand was considered in mass layout. One of the most important roles of the super tall building is providing memorable views for the people. It means that the building should face more Han river in high level, which is rotated from the low level. The main design challenge is to solve the continuous changes in direction.

Thinking about architectural rationality, the shape of the building was being tapered and the plans went rounded for space arrangement. After lots of studying regarding basic geometry, the plan was changed rounder, which contains more volumes. Twisted angles and the dimension of the plans and sections are other variables that determine the overall shape of the building. The aesthetic of the curve was maximized by emphasizing a rising curve in the plan and elevation. Overall, it gives 120 degrees of panorama environment and a suitable view of the Han river.