Student Name
Nahee Kwon / 권나희
Instructor
Kyoungeun Kwon, Sangwook Park / 권경은 박상욱
Email Address
nahui169@gmail.com
SNS Link

Project Description

한국의 주택 재개발/재건축은 1960, 70년대의 무질서한 도시 개발의 재건을 목적으로 하여 지금까지 그것의 경제적 이익에 집중되어 진행되었다. 하지만 지금의 도시 모습을 볼 때, 경제적 이익만 우선하는 재개발/재건축이 계속되어도 괜찮을지 의문이 든다. 이번 프로젝트를 통해 공간의 가치를 우선하는 재개발을 해보고자 하였다.
서울의 주거지를 돌아다니면 주택재개발의 어두운 면을 쉽게 볼 수 있다. 낡은 주택을 방치한 채 사람이 하나 둘 떠나가는 동네, 비슷한 규모의 주택이 이어지는 골목 끝에 갑자기 등장하는 아파트 단지, 혹은 도로의 한쪽 면을 길게 가로막은 채 높게 서있는 공사장 가설울타리 등 주거지의 불편한 실상이다.

신설동은 그런 주거지의 일례이다. 성북천이 지나가는 이 동네는 다양한 주거지의 집합체다. 얼마전까지 생존권을 주장하는 현수막이 걸려있던 동네는 한동안 쓰레기더미에 쌓여 있다가 한창 아파트가 지어지는 공사장이 되었다. 그 곳에서 골목을 지나 대로로 나오면 교통이 복잡한 신설동 오거리와 초고층 오피스 빌딩이 빽빽한 신설동역이 나온다. 조금 더 걸어 성북천을 따라가면 사람이 살고 있는지 의심스러운 낡은 건물들과 소규모 공장들이 있다.

전체로 보면 비슷하더라도 가까이서 보면 다양한 모습이 존재하는 작은 동네를 개발하는 데 필요한 전략은 “단계적 진행(phasing)”이다. 환경적, 경제적으로 그리고 삶의 모습까지 다양한 주택들이 모여 있다는 특징을 시작점으로 하여 구역을 세분화하고, 단계별 프로그램을 지정했다.

가장 처음으로 필요한 것은 주차장이다. 좁은 골목을 가득 채운 자동차를 수용할 규모의 주차장과 함께 앞으로 서서히 진행될 재개발 공사기간 동안 임시로 주거가 필요한 사람을 위한 임시주거를 계획했다. 이후 낡은 건물이 밀집되어 있는 구역에 소규모 공동주거와 성북천을 지역과 연계시킬 하천공원을 계획하였다. 점차 시간이 흐르면서 학생 수가 줄어들고, 그에 따라 초등학교의 규모를 축소함과 동시에 지역에 개방할 수 있는 공간을 구성하여 고밀도 주거지역에 필요한 열린 공간을 충족시켰다. 주택들이 개발된 이후에 역 가까이 위치한 상권의 공간 교체가 이뤄지며 중층 규모의 주택이 함께 지어질 수 있도록 하였다. 그 후 최종적으로 대로변의 오피스의 개발로 마무리된다.

이와 같은 주택재개발 방식은 시간이 오래 걸리고 복잡할 수 있다. 하지만 주거가 경제적 가치를 지닌 자산일 뿐 아니라 자신의 삶이 이뤄지는 구심점의 공간인 것을 고려한다면, 기존의 아파트 단지 형태의 재개발로 빠르고 효율적으로 짓는 게 아니라 그 지역을 깊숙이 들여다보며 먼 미래를 그리는 계획이 필요할 것이다.

Korea’s housing redevelopment/reconstruction aimed at reconstruction of disorderly urban development in the 1960s and 70s, and so far has been focused on its economic interests. However, when looking at the current city, it is questionable whether redevelopment/reconstruction that prioritizes only economic benefits will continue. Through this project, I tried to redevelop the value of space.

If you wander around Seoul’s residential areas, you can easily see the dark side of housing redevelopment. It is an uncomfortable reality of residential areas, such as a neighborhood where people leave one by one while neglecting old houses, an apartment complex that suddenly appears at the end of an alley where houses of similar size continue, or a temporary fence at a construction site that stands tall with one side of the road blocked.
Sinseol-dong is an example of such a residential area. This neighborhood where Seongbukcheon passes by is a collection of various residential areas. Until recently, the neighborhood where the placards claiming the right to live were piled up in a pile of garbage for a while, and then became a construction site in which apartments will be built. When you walk out of the alley and touch the boulevard,, you will find Sinseol-dong five-way street with complicated traffic and Sinseol-dong Station, which is packed with skyscrapers. If you walk a little further along Seongbukcheon, there are old buildings and small factories where people are suspicious of living.

The strategy required to develop a small neighborhood, similar in its entirety but has a variety of features when viewed up close, is “Phasing”. The district was subdivided and step-by-step programs were designated with the characteristic that various (in environmentally, economically, and even the appearance of life) houses were gathered.

The first thing the neighborhood needs is a parking lot. Along with a parking lot sized to accommodate automobiles that fill a narrow alley, temporary housing was planned for people who need temporary housing during the redevelopment work that will be gradually going forward. After that, a small-scale communal residence in the area where old buildings were concentrated and a stream park to connect Seongbukcheon with the area was planned. As time passed, the number of students decreased, and accordingly, the scale of elementary schools was reduced, and at the same time, a space that could be opened to the area was formed to meet the open space required for high-density residential areas. After the houses were developed, the space in the commercial area located near the subway station was replaced, allowing a middle-sized house to be built together. After that, it is finally concluded with the development of the avenue office.

Housing redevelopment methods like this can be time consuming and complex. However, considering that a dwelling is not only an asset of economic value, but also a space where one’s life takes place, it is not necessary to build it quickly and efficiently through redevelopment of the apartment complex, but a plan to look deeper into the area and draw a distant future.