Student Name
Park Ki Jung / 박기정
Instructor
Kwangseog Ko, Taek Hong / 고광석, 홍택
Email Address
SNS Link

Project Description

(1) 제안 배경
1991년 완공 이후 내부순환로는 서울의 주요한 순환도로로서 역할을 하고 있다. 총 길이 40km에 달하는 이 도로는 특이하게도 정릉터널구간을 제외한 대부분의 구간에서 하천(홍제천, 청계천, 정릉천 등)상부에 위치한다. 하천 자체로도 지상과의 높이 차가 있어 접근이 불리한 장소성을 가지는데, 상부에 자리잡은 고가도로로 인해 시각적, 물리적 차단이 더욱 심화되었다. 본 아이디어는 내부순환로의 일정 지점마다 단절을 이어주는 역할을 하는 공간을 제안함으로써 지역의 공동체적인 삶을 증진시키고 더 나아가 내부순환로 하부 공간을 이용하는 다양한 가능성을 확인하고자 한다.

(2) 사이트 분석
내부순환로 구간 중 정릉천 회기로 일대는 하천 상부를 지나는 내부순환로의 전형적인 공간성을 가지고 있다. 인근 시설 중 해당 사이트에 가장 큰 영향력을 미치는 서울 사대부설 고등학교와 한국 국방 연구원은 하천 방향으로 높은 담을 지니고 있어 하천 공간과의 자연스러운 교류는 사실상 전무하다. 하천 양변 상부에는 보행자 동선이 생략되고 바로 2차선 도로가 존재하여 지상과 하천 공간과의 교류가 발생하기 어렵다. 고가도로는 지상으로부터 20m 상부에 위치하여 좁은 하천 산책로(서축)에서 바라보았을 때 강한 위압감을 준다. 또한 하천 높이에서 양변으로 접근을 할 수 있는 동선이 미흡하여 하천에는 단순한 공간적 위압감 뿐 만 아니라 물리적인 단절 또한 존재한다.

(3) 대응 방안
우선 고가도로가 주는 중압감을 해소해야 하고 동시에 일조 확보를 위한 방안을 고려해야한다. 하천을 사이에 두고 동떨어져 있는 산책로간 물리적 연결이 부족한 상황이고 인접한 건물들과의 높이차를 완화하여 접근성과 이용률을 높이려고 하였다. 중압감을 해소하기 위해서는 고가도로의 일정 부분을 인지하지 못하게끔 가려주는 무언가가 필요하다고 생각했고, 지붕 구조체(Roof structure)를 설치하여 고가도로에서 발생하는 소음과 공해 등을 방지하고 동시에 유리를 함께 사용하여 일조 확보까지 가능하도록 한다. 브릿지와 램프 등을 설치하여 수직적 수평적 접근이 용이하도록 하였고 주변 시설들과의 연계성 또한 높였으며, 녹지공간과 커뮤니티 데크를 통해 사이트의 기존 장점이지만 활성화되지 않고 있었던 정릉천을 더 돋보이고 방문객들이 쉽게 다가갈 수 있도록 하였습니다.

(4) 프로그램 구성
프로그램에 따라 3개의 역삼각형 모양의 클러스터를 형성한다. 우선 남측에 위치한 진입로에서는 광장과 상업시설이 위치하고 있어 회기로에 이미 존재하는 인구의 흐름을 자연스럽게 대상지로 끌어들일 수 있을 것이다. 중앙부에 위치한 스타트업 및 청년 창업 지원센터는 주변에 있는 여러 대학들과 연구시설의 학생 및 연구원들이 사용할 수 있도록 공유 오피스와 지원 프로그램들이 준비되어 있다. 북측에 위치한 헬스 케어 센터는 높은 층고의 공간으로 형성되어 다양한 스포츠 활동을 할 수 있도록 조성될 것이다.

(5) 동선 및 예상되는 공간 시나리오
기존의 대상지는 정릉천이 있음에도 불구하고 자연경관을 즐길 수 있는 곳이 아니었다. 자동차들이 불법 주차되어있고 산책을 하기에도 열악한 접근성을 지니고 있었다. 램프와 브릿지를 설치하여 이러한 문제들을 해결하였다. 기존에 방치되어 있던 하천을 재정비하고 하천 상부를 지나는 브릿지를 설치하여 방문객들이 정릉천과 생태환경을 볼 수 있도록 하였다.

(1) Proposal Background
Since its completion in 1999, the Naebu Expressway has been the main circulation road in Seoul. The 40km long road is located above the rivers in most points. The river has a height difference from the ground, which is disadvantageous for access, but an overpass road at the top of the river further deepens the visual and physical blockage. This idea is to provide a space to break the disconnection at the certain point in the Naebu Expressway, to improve the publicness of the area, and to confirm various possibilities of utilizing the space under the overpass.

(2) Site analysis
In the Jungruncheon session, you can discover the typical spatial characteristics of the Naebu Expressway that runs through the upper part of the river. The overpass is located 20m above the ground and gives a strong sense of intimidation to pedestrians. The surrounding buildings are located above the river side. Two-lane roads exist immediately after the pedestrian traffic line which is omitted on both sides of the upper part of the river. Therefore, there is no natural interaction with residents and stream spaces.

(3) Design Solution
In order to relieve the feeling of pressure, something was necessary to hide certain parts of the overpass from being recognized, and a roof structure was installed to prevent noise and pollution from the overpass. At the same time, glass was used to make it possible to assure sunshine. Bridges and ramps are installed to facilitate both vertical and horizontal access, and the linkage with surrounding facilities has also been improved. Through green spaces and community decks the existing advantage of the site, Jeongneung stream, is more noticeable and visitors can easily reach.

(4) Programs
Based on the program, three inverted triangular shaped clusters are formed. In the ramp located on the south side, a plaza and retail stores are located so that the flow of the population that already exists can be naturally drawn into the target area. Centrally located, the startup and youth support Center has shared offices and support programs available to students and researchers at several nearby universities and research facilities. Located on the north side, the health care center will be formed in a high-rise space and to carry out various sports activities.

(5) Circulation & Expected space scenario
Despite the presence of Jeongneung stream, the existing site was not a place where you can enjoy the ecological environment. Cars were parked illegally and had poor accessibility for walking. Ramps and bridges are installed to solve these problems. There are aerial decks with direct access from closely located buildings to the east and west of the site. Visitors who enter the building through these decks can immediately look down Jeongneung stream and use various programs located inside the building.
After reorganizing the Jeongneung stream which was previously neglected and installing bridges that pass through the upper part of the stream, visitors can see and walk in green areas and stream at the same time.