Student Name
SeongU Bae / 배성우
Instructor
Chungyeon Won, Sungkyu Hong / 원정연, 홍성규
Email Address
kuality90@naver.com
SNS Link
N/A

Project Description

COVID-19는 우리 삶의 많은 부분을 변화시켰다. 그에 따라 그동안 당연하게 여겨진 물리적 공간들의 유형도 새로운 정의의 필요성을 직면하게 되었다. 그동안 주거 지역과 동떨어진 채 대공간 위주로 소비되었던 공공 공간은 코로나 바이러스와 같은 전염병에 취약하다는 지적을 받고 있다. 또한, 주거 지역에 있어서도 보다 넓은 면적에 대한 필요성, 그리고 주거 지역 내 사적 야외 공간이나 공공 공간에 대한 필요성이 제기되고 있다. 포스트 코로나 시대에 적합한 새로운 공공 공간, 주거 방식을 위해 침투성이 좋은 선형적 형태를 가진 공공 공간이 주거 지역 내 활용도가 낮은 공간 사이로 침투하여 열악한 주거 환경을 개선하는 프로젝트를 제안한다.
주거 면적이나 공간의 다양성의 측면에서 열악한 1인가구 밀집지역, 그 중에서도 우리나라에서 1인가구의 수가 가장 많은 신림동 고시촌을 사이트로 선정하였다. 신림동 고시촌은 경제적 능력이 부족한 학생들을 중심으로 소비되었을 뿐만 아니라 1인 가구에 대한 제도적인 기반이 마련되기 전부터 불법으로 개조된 고시원이나 원룸들이 많이 분포해 있다.
이 지역의 대부분의 건축물들은 법정 한도내 최대의 밀도로 지어져 있어 새로운 공간을 추가하는 것이 어려웠다. 그리고 몇몇 건축물들을 허물고 새로운 공간을 추가하는 것은 비용과 시간이 많이 발생한다. 그러나 법정 한도내 최대의 밀도라는 원칙에 의해 지어졌다는 점에서 건물들 사이의 일정한 유형을 도출해낼 수 있었고, 이 유형을 바탕으로 새로운 공간에 대한 단서를 마련할 수 있었다.
각각의 건축물들이 공통적으로 갖고 있는 사용성이 낮은 공간들(사선제한으로 인해 생긴 공간, 공실로 인한 공간, 건물과 건물의 애매한 사이 공간)을 찾을 수 있었다. 그리고, 이러한 사적 공간들을 공공화 하고 연결함으로써 선형적 공공 공간을 만들어낼 수 있었다. 이를 가능케 하기위해 사용성이 낮은 사적 공간을 공공에 환원하는 대신, 그에 상응하는 면적만큼 증축할 수 있다는 가정을 추가함으로써 이 프로젝트의 합리적인 기반을 마련하였다.
새롭게 만들어지는 공공 공간들은 기존 공간의 형태와 위치 등 특성에 맞게 디자인될 수 있는 가이드 라인을 만들었으며, 이는 사이트 외곽, 나아가 다른 사이트까지도 적용가능한 시스템으로 설계되었다. 초기의 문제의식을 고려하여 공간의 다양성을 확보하기 위해 프로그램이나 디자인 타입을 정리하였고 사용자로 하여금 가능한 많은 공간을 경험할 수 있도록 설계하였다.
기존의 물리적인 조건들을 유지하면서 주거 지역을 관통하는 공공 공간은 선형적인 형태를 갖고 있어 팬데믹 시대에 적합한 유동적인 공간을 제공하며, 랜드마크와 같은 공공 공간으로부터 만들어지는 주거 지역 사이의 위계로부터 자유로운 민주적 공공 공간을 제공한다. 새로운 형태의 공공 공간은 사이트에 있는 모든 건물과 연결되어 거주자는 멀리 나가지 않더라도 편안하고 쾌적하게 휴식할 수 있는 다양한 형태의 공공 공간을 갖게 된다.

COVID-19 has changed a lot of parts of our lives. So, the types of physical spaces that have been taken for granted face the need for new definitions. Public spaces, mainly large spaces, are believed to be vulnerable to infectious diseases such as COVID-19. In addition, there is a need for a larger area, private outdoor or public spaces in residential areas. Therefore, I propose a project to improve the poor residential environment by penetrating public spaces with a linear form between underutilization spaces in residential areas.
I selected Sillim-dong Gosichon, which has the largest number of single-person households in Korea. In the site most residents are students with insufficient economic ability, and there are many illegally renovated Goshiwons and studio rooms because they were built before the institutional foundation for single-person households was established.
Most of the buildings in the area were built at the maximum density within the legal limits, so it is difficult to add new space. And demolishing some buildings and adding new space is expensive and time consuming. However, considering that the buildings were built on the principle of maximum density within the legal limits, it was possible to find out certain types of buildings, which provided clues to the new space.
Low-use spaces (space created by diagonal restrictions, spaces from vacancies, and spaces between buildings) can be found from buildings in the site. By making these private spaces public and connecting them, I created linear public spaces. So, I have laid a reasonable premise for the project by adding an assumption; Transactions are active to donate the unused private spaces to public, and to allow the corresponding area to be a new private space.
For the newly created public spaces, I made some guidelines that could be designed to suit the characteristics of existing spaces, such as the shapoe and location of existing spaces. And they were designed as systems that could be applied outside the site and even to other sites. Considering the initial problems, programs and design types were organized to ensure space diversity and designed to allow users to experience as various space as possible.
While maintaining existing physical conditions, public spaces through residential areas have linear forms, providing space suitable for the pandemic era, and democratic public spaces free from hierarchy between residential areas created from public spaces like landmarks. The new form of public space connects to all the buildings on the site, giving residents various forms of public space to relax comfortably without going far away.