Student Name
Hyeonwoo Park / 박현우
Insturctor
Jungwoo Ji / 지정우
Email Address
bluemoon7.rhythm@korea.ac.kr
SNS Link
N/A

Project Description

Open Book House는 마포구 아현동에 위치한다. 클라이언트는 유년시절 본인의 가족으로, 요식업에 종사하는 맞벌이 부부와 초등학생 형제이다. 클라이언트 가족은 함께하는 활동이 적어 혼자 보내는 시간이 많았지만, 그럼에도 불구하고 가족이 하나가 될 때는 ‘자연’과 연관된 활동을 할 때였다. 아현동에서는 ‘틈새공간’들을 종종 목격할 수 있었으며, ‘자연’과 ‘틈새공간’의 개념을 합쳐 ‘산책로’의 개념을 떠올렸다. 이 개념을 달성하기 위해 Mass를 세 덩어리로 나누어 사이에 깃든 ‘자연’, ‘틈새공간’을 통해 역설적으로 가족이 하나가 될 수 있음을 보이고자 했다. 가족Mass는 옥상정원과 나무 외피덕에 화분과 같은 형상을 띄며, 구심점 역할을 한다. 틈새공간이 답답해 보이지 않고 좀 더 외부의 자연을 끌어들일 수 있게 각 Mass들을 다듬었고, 연결 통로를 배치하여 소통을 극대화했다. 수평적 틈새공간은 수직적 틈새공간과 연결되어 산책로의 일부가 된다. Mass들은 세 권의 책을 연상시키는데, 이 책이 ‘틈새공간’을 통해 연결될 때 비로소 하나의 이야기가 완성되며 ‘Open Book House’의 의미를 드러내게 된다. 공간 효율성을 위해 책의 기둥을 연상시키는 나선계단을 대입하였으며, 내부의 수직 Void는 다양한 소통경험을 이끌어내는 동시에 답답함을 해소하는 역할을 한다. 차고는 산책로와 연결되어 단순한 주차공간이 아닌 놀이공간 및 생활공간의 일부로 기능하고, 부엌은 가장 넓은 공간으로 측면의 테라스와 연계하여 이용이 가능하며 부부가 요식업에 종사하고 있음을 고려하였다. 2개의 거실과 옥상정원이 가족의 경험을 보다 풍부하게 만들어내는데 기여하고, 가족Mass를 통해 서로를 마주할 수 있는 틈새공간들이 존재하여 시선적으로도 통하는 경험을 제공하고자 하였다.

Open Book House is located in Ahyeon-dong, Mapo-gu. The client is my childhood family, elementary school brother with a double-income couple in the restaurant business. The client family spent a lot of time alone, but, when the family became one, it was time for nature-related activities. In the Ahyeon-dong, “gap spaces” were often seen, and the concept of “walking paths” was recalled by combining the “nature” and “gap spaces”. To achieve this concept, Mass was divided into three chunks, and ironically, the family could become one through “nature” and “gap spaces”. The Family Mass serves as the center and looks like a flowerpot because of the roof garden and wooden cladding. Each Mass was refined to attract more nature, and the passage was arranged to maximize communication. The horizontal gap is connected to the vertical gap and becomes part of the walkway. Masses are reminiscent of three books, and only when the book is connected through a “gap space,” a story is completed and the meaning of “Open Book House” is revealed. For efficiency, spiral stairs are replaced, and vertical voids provide various communication experiences. The garage functions as part of the play area and living space, and the kitchen is the largest space which is considered that couples are engaged in restaurants. The two living rooms and rooftop gardens contribute to making the family’s experience richer, and there are “gap spaces” to face each other through Family Mass, providing a visually connected experience.