Student Name
Jaewon Cho / 조재원
Insturctor
EngJung Lee / 이은정
Email Address
whwodnjs7846@naver.com
SNS Link
@0_night._.gallery

Project Description

Lumpy House는 뭉실뭉실한 느낌의 건축물로, 개인 주택이자 베이커리 건축물입니다.

혼자 사는 여성 파티쉐와 골목길에 위치한 사이트를 고려하여 빵의 곡면과 오븐의 빛이라는 컨셉을 중점으로 건물을 설계했습니다. 전체적인 매스의 느낌을 하얗고 포근하고 둥근느낌의 머랭의 모습으로 디자인하였고, 슬릿 창을 두어 건물 내부의 빛이 새어나오면서 골목길을 비출 수 있도록 디자인했습니다. 높이가 다른 두개의 머랭 매스를 비스듬하게 겹쳐 쌓아서 더 역동적인 형태의 느낌을 만들어주었고, 건물의 곡면을 따라서 자연스럽게 스킵플로어 형태가 나오도록 했습니다. 또한 외부에서 2층으로 올라가는 계단실의 형태를 벽면과 비슷한 느낌의 곡면를 사용하여 건물의 매스와 자연스럽게 이어지도록 했습니다.

경복궁역이 있고 근처 건물들이 대부분 상가건물들이어서 주변 건물들과 상생하는 느낌의 건축물을 만들고자 했습니다. 또한 안쪽으로 상가건물이 있는 서촌 골목길 초입에 사이트가 위치해있어서 골목길을 환하게 밝혀주며 안쪽 골목으로 들어가보고 싶게 만드는 역할이 중요하다고 생각했습니다.

클라이언트는 혼자 사는 34세 싱글 여성 파티쉐여서 상업공간과 거주공간의 입구를 분리하여 개인 공간을 좀 더 사적인 공간으로 만들고자 했습니다. 또한 중정을 만들어서 프라이버시를 지키면서 집 내부에서 외부 정원을 바라볼 수 있도록 하였습니다. 어느정도는 외부와의 소통이 있었으면 해서 매스의 오목한 부분의 슬릿 창을 통해 낮에는 이 창으로 빛이 들어오고, 밤에는 외부로 빛이 새어나가 주변을 밝힐 수 있도록 만들었고, 이는 자연스럽게 건물 자신도 빛나게 만드는 역할을 하였습니다.

개인공간과 상업공간을 함께 어우르는 이 매스는 머랭의 휘감는 모습을 본뜨고 있습니다. 이러한 매스의 모습은 건물 외부와 내부 모두에서 매스의 역동적인 모습을 보는 것을 가능하게 해서 건물 스스로가 가장 아름다운 경치를 가진 작품이 될 수 있도록 하였습니다. 또한 매스에서의 크기가 다른 볼록한 부분은 벽을 세우지 않고도 자연스럽게 공간을 나누도록 하였습니다. 매스의 곡면 때문에 각 실은 면적에 비해 더 좁은 공간이 만들어지긴 했지만, 이러한 공간에 주문제작한 곡면 가구들을 배치하여 수납공간으로 효율적으로 사용할 수 있도록 만들었습니다. 오히려 이런 가구들이 건물 매스와 조화를 잘 이루고 좀 더 유니크한 공간을 만들어내었습니다.

1층은 작업공간인 베이커리로, 빵을 만들기 위한 넓은 작업실을 안쪽에 두었고 손님들이 가볍게 음식을 즐길 수 있는 공간을 만들었습니다. 또한, 거주공간으로 향하는 계단실 아래에 작업실에서 일하는 사람과 베이커리에 방문하는 손님들이 사용할 수 있는 화장실을 두어 공간을 좀 더 효율적으로 사용하였습니다.

2층에는 거실과 주방을 두었고 스킵플로어를 통해 단조롭지 않은 공간을 만들었습니다. 혼자 사는 집이기 때문에 각 실을 벽을 통해 인위적으로 분리할 필요성을 느끼지 못했습니다. 자연스러운 공간의 구분을 위해 스킵플로어를 사용하여 단차를 만들어 공간을 분리하였고, 이는 좁은 공간을 더 넓게 사용하도록 만들어주었습니다.

3층으로 향하는 계단은 부드러운 벽의 곡면과 어울리게 매스의 곡면을 따라서 올라가는 나선형 계단으로 만들었습니다. 3층에는 침실과 드레스룸, 욕실을 두었고, 아래층과 마찬가지로 공간을 구분하는 벽을 사용하지 않고 스킵플로어를 사용하여 공간을 분리했습니다. 3층의 프로그램은 개인 공간 중에서도 가장 사적인 공간을 배치했는데 이 공간들은 중정을 향해 큰 유리창이 나 있습니다. 1층에서 올려다보았을 때 3층 내부가 보이지 않는 각도이기 때문에 가능했고, 이는 실내 공간을 답답하지 않고 탁 트인 공간으로 만드는데 도움을 주었습니다.

The Lumpy House is a residential building with a bakery located in Seochon Village.

Considering the female pâtissier living alone and the site located in the alley, I focused on the 2 concepts in my design, the curved surface which manifests the bread, and the slit windows on the exterior manifest the light from the oven. The overall design of the building is white, warm, and round meringue with a slit window that allows the light of the building to leak out and illuminate the alleyways. The two slanted meringues are stacked to create a more dynamic look, and the skip floor was naturally formed along the curved surface. In addition, the stairs leading up to the second floor from the outside were naturally connected to the curve of the entire mass.

Since most nearby buildings are commercial buildings where transportation is convenient and the site is located at the starting point of the alley, I wanted to create a building that can be opened to the public. Also, I wanted the building to have co-existence with surroundings by making the alley bright and making people be able to visit inside the alley.

As a 34-year-old single female pâtissier, I separated the entrance of the commercial and residential spaces to create different circulation for private and public. Plus, I made a courtyard to look outside while keeping the privacy as well. Also, communicating with the outside through the slit window in the concaved area of the mass, light can come in through this window during the day and can go out at night to illuminate surroundings, which naturally made the building itself shine.

The shape of two slanted meringues combines private and commercial spaces together. This mass allows people to see the dynamic shape of the building both outside and inside, and it makes the building itself as the most beautiful piece of art. Also, the convex parts of the mass, which are different in size, naturally divide space without having fake walls. Since the curved surface of the mass creates some dead spaces on the floor, custom-made curved furniture is necessary for using the space efficiently but, this furniture harmonizes well with the mass of the building and creates a more unique space.

The bakery is located on the ground level with a wide workplace inside and a place for guests to enjoy bread. Also, I used the space more efficiently by placing toilets for workers and visitors under the staircase. On the second floor, there are a living room and kitchen. I made a spiral staircase that goes up to the third floor along the curve of the mass. On the third floor has a bedroom, a dress room, and a bathroom. I tried to use the skip floor to distinguish spaces not to be stuffy and dull. Large windows on private places toward the courtyard are possible because of the invisible angle from the first floor and these make the interior space open without being stuffy.