Student Name
Yuyeon Song / 송유연
Insturctor
Youngjae Kim
Email Address
ardoryy@korea.ac.kr
SNS Link
N/A

Project Description

사이트는 서울 중구 소공동 정동길에 위치하며 신아기념관을 포함한 부지이다. 사이트 근처로 학교가 많이 분포해 있지만 주변 시설들을 살펴보면 학생들을 위한 시설은 많지 않다. 학생들이 가지고 있는 이슈 중 하나는 부모는 바쁜 업무로 인해, 학생들은 학업에 집중하면서 부모자식 사이에 또는 또래간 사이에 소통이 줄어들고 있다는 것이다. 따라서 도심 속 학교와 가까운 곳에 자연체험학습장을 만들어 학생들이 일상생활에서 쉽게 접근할 수 있도록 하며, 자연 속에서 함께 공유한 경험을 통해 부모와 또래간 소속감을 느낄 수 있도록 하였다. 자연 체험을 통해 아이들은 자기존중감과 자신감을 높이며 타인에 대한 배려심과 공감능력을 향상할 수 있을 것이다.

프로그램은 크게 교육, 공방, 정원, 놀이시설로 이루어진다. 각 프로그램들은 서로 연계된다. 오른쪽 야외 놀이터는 1,2층의 실내놀이터와 지붕에 있는 놀이 시설과 연결되고, 1층 실험실은 중앙 정원과 맞닿아 있어 정원에서 딴 잎을 현미경으로 관찰하는 활동을 할 수 있을 것이다. 요리, 목공 스튜디오는 지붕의 텃밭과 나무와 연계되어 이용할 수 있다.

햇빛을 많이 받도록 하기 위해 건물은 햇빛에 따라 단차를 두어 깎아 내려가는 형태이다. 깎아 내려간 형태는 사이트 주변 건물과 자연스럽게 이어진 형태를 이룬다. 모든 지붕이 연결될 수 있도록 계단을 설치하였고, 지붕에서 중명전과 미국대사관 쪽의 녹지를 조망할 수 있다. 내부의 경우 각 프로그램이 서로 시각적으로 교류할 수 있도록 중앙에 빈 공간을 두었고, 여기에 실내 정원을 배치하였다. 정원을 통해 정동길과 중명전이 이어질 수 있도록 하였다.

건물의 파사드는 기존 신아기념관이 가진 창문 라인에 따라 창문을 배치하였고 중앙에는 실내정원에 햇빛이 많이 들어올 수 있도록 큰 창을 두었다. 기존건물의 적갈색 벽돌을 탈색하여 밝은 느낌의 분홍색 빛으로 바꾸었으며 새로 만든 부분은 terracotta 재료를 사용하여 기존 신아기념관 부분과 비슷하지만 약간의 차이를 두었다.

The site is in Jeongdong-gil, Sogong-dong, Seoul, where includes the Shin-A Memorial Hall. There are many schools near the site, but there are not many facilities for students. One of the issues students have is reduced communication with their parents or peers. Therefore, nature experience learning centers will solve this issue by providing opportunities for students to share their experiences and increase communication with their parents and friends in nature. The program consists of education, workshops, gardens, and amusement facilities. Each program is linked to the other.

To get a lot of sunlight, the building is carved down depending on the sunlight. The shaved form naturally connects to the buildings around the site. All roofs are connected, and people can see the green area of Jungmyeongjeon from the roof. In the case of the interior, an empty space is placed in the center so that each program could interact visually with each other, and the indoor garden is placed there. Through the garden, Jeongdong-gil and Jungmyeongjeon could be connected.

The facade of the building has windows along the window line of the existing Shin-A Memorial Hall, and a large window is placed in the center to allow a lot of sunlight to enter the indoor garden. The reddish-brown brick of the existing building was bleached and changed to bright pink light. The newly created part is similar to that of the existing Shin-A Memorial Hall but there was a slight difference using terracotta materials.