Student Name
Jongwan Kim / 김종완
Studio No. , Instructor
ARCH450, Taek Hong, Kwangseog Koh / 홍택, 고광석
Email Address
jongwan1994@naver.com
SNS Link
N/A

Project Description

노들섬은 본래 외따로 떨어진 섬이 아니라 이촌동에서 노들섬까지 이어진 모래벌판이었다. 1917년 일제가 한강 인도교를 건설하며 주변의 모래를 모아 언덕을 쌓아올리고 이를 ‘중지도’라 이름붙이면서 모래벌판이었던 노들섬 주변이 섬이 되었다. 1967년까지 중지도 동쪽의 모래밭은 ‘한강백사장’으로 불리며 서울 시민들의 물놀이 장소와 나들이 공간으로써 인기를 끌었다.

그러나 1968년부터 한강개발계획을 추진하면서 모래밭은 자취를 감추고 섬이 되었다. 1995년 ‘백로가 노닐던 징검’이라는 ‘노들섬’으로 지명이 바뀌었지만, 모래사장을 잃고 시멘트로 둘러쌓인 섬, 노들섬은 시민들이 더이상 아무도 찾아오지 않는 곳이 되었다.

육지와 시민으로부터 단절되어버린 노들섬을 “RE:CONNECT” 프로젝트를 통해서 연결시킴으로써 기존의 노들섬의 역할을 되찾고, 수변공원과 한강, 그리고 노들섬을 경계없이 연결시킴으로써 건축과 공원, 사람들의 액티비티와 풍경이 조화롭게 이어지는 새로운 경험을 선사하고자 했다.
또한 기존의 노들섬이라는 공간이 시민들이 편하게 와서 즐기고 가는 곳이었다는 점과 현대인들의 정신 건강, 심리적 안정성에 대한 관심도가 높아지고 있다는 점에서 다양한 프로그램을 통한 시민 누구나가 언제든지 찾아올 수 있는 쉼터를 설계하고자 했다.

프로젝트의 초반부에 해당하는 수변공원에는 기존의 산책로를 활성화시키기 위해 방치되어 있던 풀숲을 정리하고, 기존의 경관을 거스르지 않는 낮은 조명 및 시설물들을 설치하였다.
수변공원과 노들섬을 잇는 다리 위에서는 크게 3가지 레벨로 나눠 프로그램들을 배치했다. 가장 낮은 레벨에서는 물과 접하는 해양 프로그램들이, 중간 레벨에서는 한강 수변공원과 이어지는 산책로와 힐링의 프로그램이, 가장 높은 레벨에서는 한강과 주변 도심을 전망하면서 즐길 수 있는 프로그램이 담았다. 이러한 3개의 레벨들이 유기적으로 연결되면서 하나로 어우러져 수변공원과 노들섬을 이어주고 있다.
마지막으로, 노들섬은 전체적으로 수변공원의 산책로의 연장선의 역할을 하며, 크게 서쪽과 동쪽으로 나뉘어진다. 서쪽에는 노들섬의 역사와 현재를 담고 있는 갤러리와 다양한 행사를 담고 주변의 풍경을 볼 수 있는 공간을 계획하였으며, 끝 쪽에는 여의도 방향을 조망하면서, 때에 따라 페스티벌, 야외 콘서트, 영화제 등 대규모의 행사를 수용할 수 있는 공간을 설치하였다. 동쪽에는 비오톱 1등급지인 숲을 보존하기 위해 최소한의 관찰용 데크만을 설치하여 숲의 훼손을 최소화하였다.

RE:CONNECT 프로젝트의 수변공원부터 노들섬까지의 여러 공간들은 한강의 수변공원과 노들섬을 하나로 이어줌과 동시에, 현대인들이 언제든지 편하게 놀러와 심리적인 안정을 취할 수 있는 쉼터가 될 것이다.

Abandoned and forgotten for decades, Nodeul Island is an artificial island situated on Seoul’s Han River. It was first constructed to support the Han River pedestrian bridge but degraded over the years to its isolated form. Because of the island’s nature, Nodeul Island became a place where no one else came to visit anymore.

By connecting Nodeul Island through the “RE: CONNECT” project, the role of the existing Nodeul Island was restored, and by connecting the waterside park, the Han River, and Nodeul Island without boundaries, the new experience of activities and scenery was presented.

In addition, the existing Nodeul Island was a comfortable place for citizens, and the interest in the mental health of modern people is increasing, so I wanted to design a shelter where any citizen can visit anytime through various programs.

At the beginning of the project, the waterfront park was equipped with low lighting and facilities that did not go against the existing landscape. And the existing walkways were cleaned up to revitalize the waterfront park.

On the bridge connecting the waterside park and Nodeul Island, the programs were divided into three levels. At the lowest level, There are marine programs that contact water. Walkways and healing programs connect the Han River Waterfront Park at the middle level. And programs that people can enjoy while predicting the Han River and surrounding cities at the highest level. These three levels are organically connected, combining them into one.

Finally, Nodeul Island serves as an extension of the walking trails. And It is largely divided into the west and east. To the west, a gallery containing the history and present of Nodeul Island and various events were planned. There are a lot of spaces for large-scale events such as festivals, outdoor concerts, and film festivals while viewing the direction of Yeouido at the end. In the east, only minimal observation decks were installed to preserve the forest.

The various spaces from the waterside park to Nodeul Island of the RE: CONNECT project will connect the waterside park of the Han River and Nodeul Island while providing a rest area where modern people can relax and enjoy themselves at any time.