Student Name
Geonhui Bae / 배건희
Instructor
Yi Chong Kul, Seongkyu Hong / 이종걸, 홍성규
Email Address
ime1990@korea.ac.kr
SNS Link

Project Description

행복한 공간을 주제로 하였습니다. 건물 유형은 주상복합입니다.
객관적인 행복한 공간을 정의하고 싶었고 나름의 해답을 도출하는 것이 목적입니다.

예를 들어 아름다움은 주관적 개념이지만 보편적으로 인식되는 아름다움의 개념이 존재합니다. 마찬가지로 행복한 공간 역시 주관적 개념이지만 보편적으로 인식될 수 있는 행복한 공간의 정의가 가능하다고 생각합니다. 결론을 도출하기 위한 수단으로서 신경건축학(Neuro-Architecture)을 활용하였습니다.

신경건축학이란 사람의 뇌가 특정한 물리적 환경에서 어떻게 반응하는지 연구하는 학문입니다. 신경건축학을 토대로 직관과 영감 중심의 건축과 함께 객관적 근거 중심의 건축 또한 도출해낼 수 있다고 생각합니다.

사람은 붉은 색을 볼 때 사회성이 증대가 되고 푸른 색을 볼 때 차분함을 느낍니다.
자연경관을 볼 때 편안함을 느끼고 날카로운 모서리를 볼 때에는 공포감을 느낍니다.
높은 층고에서는 창의력이 향상되고 낮은 층고에서는 집중력이 향상됩니다.

신경건축학이라는 과학적 수단뿐 아니라 행복이 무엇인지에 대한 철학적, 인문학적 생각도 필요합니다.
제가 생각하는 행복이란 비움과 채움 입니다.
내면에 있는 걱정, 불편함, 스트레스를 비우고 내면을 자아성찰, 소통, 충만함, 안정감으로 채워야 한다고 생각합니다.
걱정, 불편함, 스트레스를 비우는 방법은 집중과 다양한 자극입니다.
집중과 다양한 자극으로 부정적인 것들을 잊게 하는 것입니다.
자아성찰, 소통, 충만함을 채우는 방법은 고요함, 단순함, 주변 환경과의 조화입니다.
외부의 자극 없이 가장 자연스러운 공간에서 오롯이 스스로의 내면을 돌아볼 수 있는 기회를 제공하는 것이 목적입니다.

앞서 말한 과학적 수단과 인문학적 고찰을 융합하여 나름의 행복한 공간을 디자인하였습니다.
주거공간의 마루의 창은 서울 숲의 자연경관을 향해 내었고 모서리를 둥글게 처리하여 날카로운 모서리가 경관을 감상하는데에 방해가 되지 않도록 하였습니다.
침실에서는 휴식과 자아성찰에 집중할 수 있도록 층고를 2.3m로 낮게 설정하였고 서재에서는 창의력을 극대화 할 수 있도록 층고를 3.3m로 하였습니다.
저녁에 퇴근하고 집에 돌아와서는 욕조에 몸을 뉘어 야경을 바라볼 수 있게 하여 마치 밤하늘 별빛들을 바라보는 느낌이 들게 하여 자연 앞의 경건함과 충만함을 느낄 수 있도록 하였습니다.
자녀들의 유치원은 상업시설과 주거시설 사이에 위치시켜 통제된 인원만 출입할 수 있도록 동선을 통제하여 아이들의 안전에 대한 안정감을 느낄 수 있고 아이들은 자연을 최대한 만끽할 수 있도록 프로그램을 구성하였습니다.

이상으로 행복한 공간에 대한 유일한 정답이라고 말할 수는 없지만 하나의 답안이 될 수 있다고 생각합니다.

The theme is a happy space. The building type is a residential complex.
I wanted to define an objective happy space, and the purpose is to come up with my own answers.

For example, beauty is a subjective concept, but there is a universally recognized concept of beauty. Likewise, happy space is also a subjective concept, but I think it is possible to define a happy space that can be universally recognized. Neuro-Architecture was used as a means to draw conclusions.

Neuro-architecture is the study of how the human brain reacts in a specific physical environment. Based on neuro-architecture, I think that intuition and inspiration-oriented architecture, as well as objective ground-based architecture can also be derived.

When a person sees red, sociality increases, and when he sees blue, he feels calm.
People feel comfortable when looking at the natural landscape, and People feel afraid when looking at sharp edges.
At higher levels, creativity improves and at lower levels, concentration improves.

Not only the scientific means of neuro-architecture, but also philosophical and humanistic thinking about happiness is used.
Happiness in my opinion is emptying and filling.
I think we should empty our inner worries, discomfort, and stress and fill our inner self with self-reflection, communication, fullness, and a sense of stability.
The way to get rid of worry, discomfort, and stress is concentration and a variety of stimulation.
It is to make you forget negative things through concentration and various stimuli.
The way to fill self-reflection, communication and fullness is tranquility, simplicity, and harmony with the surrounding environment.
Its purpose is to provide an opportunity to look inside yourself in the most natural space without any external stimulation.

Happy space is designed by fusion of the aforementioned scientific means and humanities considerations.
The window on the floor of the residential space is facing the natural scenery of the Seoul forest, and the corners are rounded so that sharp corners do not interfere with the view.
In the bedroom, the floor height was set as low as 2.3m so that you can concentrate on rest and self-reflection, and in the study room, the floor height was set to 3.3m to maximize creativity.
When returning home from work in the evening, I laid myself in the bathtub and looked at the night view, so I felt as if I was looking at the stars in the night sky, so that I could feel the reverence and fullness in front of nature.
Children’s kindergartens are located between commercial and residential facilities, and the flow is controlled so that only controlled personnel can enter the kindergarten, so that children can feel a sense of security for safety and children can enjoy nature to the fullest.

It cannot be said that this is the only correct answer to the happy space, but I think it can be one answer.