Student Name
Minkyung Bae / 배민경
Insturctor
Fabio Dacarro
Email Address
qoalsrud1207@gmail.com
SNS Link
N/A

Project Description

Gym House는 4인 가족을 위한 주택이다. 클라리언트 부부의 직업은 작가이며, 재택근무를 하기 때문에 집에 있는 시간이 많다. 그들에게는 6살과 7살의 어린 아들이 있다. 집에서 보내는 시간이 많은 만큼, 클라이언트는 집 안에서 아이들과 다양한 활동, 운동을 하며 시간을 보낼 수 있는 집을 원했다.
공간은 박스들과 기둥들로 이루어진다. 집 안에서의 다양한 활동을 위해선 공간에 다양성과 역동성이 있어야한다고 판단했다. 따라서 공간과 층의 다양성을 위해 각 층은 여러 크기의 박스들로 나뉘게 되고, 박스들은 겹쳐지기도 한다. 이 박스들은 수많은 기둥들로 지지되고 연결된다. 박스의 내부 뿐만 아니라 박스 밖의 공간도 생활 공간으로 사용된다. 그 중 제일 높은 박스 위의 공간은 야외 공간으로 만들었다. 대부분의 기둥들은 박스들과 천장을 지지하는 구조물로 사용되었지만, 그 중 몇 개의 기둥들은 공간과 공간 사이를 이동할 수 있는 통로로도 사용할 수 있게 하여 이 집의 특별함을 더했다. 계단만이 다른 공간으로 갈 수 있는 통로가 아니라, 기둥을 타고 이동하거나 박스에서 박스를 뛰어다니며 이동할 수 있다.
충분한 자연광이 내부에 들어오게 함과 동시에 사생활 보호를 위해서 반투명한 외벽을 선택했다. 안쪽에는 유리, 바깥 쪽엔 폴리카보네이트를 배치한 이중외벽 구조를 사용했다. 창문에는 일정한 규칙을 부여했다. 박스들과 연결된 창문은 수평의 직사각형으로, 박스 밖의 공간과 연결된 창문은 정사각형으로 만들었다.
공간들은 물리적으로 박스 내부 공간과 박스 외부의 보이드 공간으로 나눌 수 있고, 기능적으로 부모님과 아이들이 사용하는 공용 공간, 아이들만 사용하는 공간, 부모님만 사용하는 공간으로 나눌 수 있다. 1층에는 거실과 주방이 있고, 박스들은 각각 아이들 침실, 부모님 침실, 운동방, 부모님 업무 공간으로 사용되고, 박스 위의 보이드 공간들은 각각 아이들 놀이 공간, 공부 공간, 부모님 휴게 공간, 테라스로 사용된다.

Gym House is a house for a family of four. Client couples are authors, and they work from home. They have 6 and 7 years old sons. As clients spend much time at home, they wanted a house where they could spend time with their children, doing various activities.
Space consists of boxes and pillars. Each floor is divided into boxes of different sizes, and the boxes are overlapped for the diversity of spaces and floors. Boxes are supported and connected by numerous pillars. The space outside the box as well as inside is used as a living space. Most pillars function as supporting structures for boxes and roof, but some function as channels connecting spaces. Stairs are not the only way to move from one space to another space in this house.
To allow enough light inside and protect privacy of clients, outer wall was made translucent. Therefore, a double outer wall structure with glass inside and polycarbonate outside was used. The windows connected to the boxes are horizontal rectangles, and the windows connected to the spaces outside the boxes are square.
Spaces can be physically divided into boxes and void spaces, and functionally divided into public spaces, children’s spaces, and parents’ spaces. On the first floor, there are living room and kitchen. Boxes are used as children’s bedroom, parents’ bedroom, exercise room, and parents’ work space. Void spaces are used as children’s play room, study room, parents’ rest space, and terrace.