Student Name
Sumin Lee / 이수민
Insturctor
Christian Schweitzer
Email Address
jasper0509@korea.ac.kr
SNS Link
N/A

Project Description

돈암동 북악산로 근방은 전 재개발 지역으로 차가 올라가지 못하는 가파른 언덕과 좁은 골목길이 이어지는 달동네와 유사한 모습을 하고 있습니다. 30대 예술가와 그래픽디자이너 부부인 클라이언트가 적은 비용으로 터전을 잡기 좋은 곳입니다. 클라이언트는 이곳에서 생활할 뿐만 아니라 그들 각각의 아틀리에가 필요합니다.
저는 먼저 공간을 배치하고 높이를 조정하는 것부터 제 첫 번째 주택 디자인을 시작했습니다. 1층에 입구와 층고가 다른 두 아틀리에, 2층에 주방과 식당, 층고가 높은 거실, 3층에 침실, 4층에 침실과 그 사이 발코니를 배치시켰습니다. 이 공간 배치는 하나의 커다란 동선의 흐름이라는 컨셉트를 가지고 만들어졌습니다. 사용자의 동선은 생활 공간을 관통하는 한 줄기 곡선으로 정해지고, 그 곡선을 따라 올라갈수록 프라이빗한 공간을 두었습니다. 또한 나가는 방향 동선의 끝에 아틀리에를 두어 생활 공간과 일하는 공간을 떨어뜨렸습니다.
이 집의 두 번째 컨셉트는 상반된 두 면입니다. 이 집의 북측은 높은 옹벽과 그 위에 놓인 골목을 마주하며, 반대로 남측은 골목을 내려다보는 방향입니다. 북쪽은 딱딱하고 변하지 않는 정형의 모습을 취하도록 했고, 남측은 층에 따라 배치된 공간에 따라 변하는 자유로운 곡선을 사용했습니다. 이 곡선은 독특한 내외관을 형성할 뿐만 아니라 거실의 개방감 강화 등의 공간적인 효과를 줍니다. 이 선으로 슬라브를 만든 다음 슬라브를 이어서 파사드를 디자인했습니다.
부유하지 않은 클라이언트와 접근성이 낮은 사이트를 고려해서 이 형태를 만들기 위해서는 나무 프레임으로 기본적인 골조를 만들어야 했습니다. 경량목구조와 유사하게 원목 판자를 겹치고 CNC 컷팅을 이용해 프레임을 만듭니다.
프레임을 만들고 나서 이를 통해 창문과 개구부를 디자인했습니다. 창문은 가격을 고려하여 flexiglass를 사용한 열리지 않는 3차원 곡면 창문이기 때문에 따로 환기를 위한 개구부가 필요했습니다. 남측과 판이하게 다른 북측을 원했기 때문에 북측의 개구부는 최소화했습니다.

The area near Bukaksan-ro in Donam-dong is a redevelopment area, and it looks similar to “Daldongne,” which connects steep hills and narrow alleys where cars cannot climb. It is a good place for my client, who is an artist and graphic designer couple, to settle down at a low cost. Clients not only live here but also need their two ateliers.
I started the design my first house by arranging the space and adjusting the height first. I arranged the entrance, two ateliers with different floor heights in first floor, kitchen, dining room, and 1.5 stories high living room on the second floor, the bedroom on the third floor, master bedroom on the fourth floor, and the balcony in between. This spatial layout was created with the concept of one big flow of movement. The user’s movements were set as a curve that penetrated the living space, and as they climbed along it, there comes more private space. Also, ateliers were placed at the end of the exit line to separate the living and working space.
The second concept of this house is two opposing sides. The north side of this house faces a tall retaining wall and an alley on top of it, while the south side faces down the alley. The north was made to take a stiff, unchanging shape, and the south used a free curve that changed according to the space placed on each floor. This curve not only forms a unique exterior and interior but also gives a spatial effect such as strengthening the sense of openness in the high living room. I made a slab with this line, then I connected the lines to design the façade.
Considering non-rich clients and less accessible site, I had to create a basic framework with wooden frames to create this form. Use CNC cutting to create frames with overlapping wooden boards like balloon frame system.
After I made the frame, I designed the windows and openings through it. Because the window is a 3D curved window that does not open, using flexiglass considering the price, an opening for ventilation was needed separately. The opening of the North was minimized because it wanted a north side that was completely different from the south.