Student Name
Chaebin Hwang / 황채빈
Insturctor
Keunpyo Hong, Kwanjick Lee / 홍근표, 이관직
Email Address
hcb77@naver.com
SNS Link

Project Description

“Eye Contact” 프로젝트는 애니메이션 스튜디오이다. 애니메이션 스튜디오는 행정업무가 주를 이루는 다른 전형적인 오피스 빌딩과는 다르게 흥미로운 아이디어나 창의적인 사고를 위한 특별한 공간이 필요하다. 그래서 애니메이션 스튜디오에서 이루어지는 업무의 특성을 분류해보면 Administration부서, Creation부서, Production부서로 크게 나뉘어 진다. Administration부서의 경우에는 이성적이며 논리적인 사고와 함께 회사의 경영과 관리가 이루어지고, Creation 부서에서는 새로운 애니메이션의 스토리라인, 캐릭터 등을 만들어내는 감각적이고, 창의적인 업무가 진행된다. 그리고 Production 부서에서는 그래픽 작업과 관련된 장비들과 공간이 많이 필요하고 무엇보다 앞서 말한 두 부서와의 협동을 통해 균형을 이루어 나가는 것이 애니메이션을 만드는데 가장 중요한 부분이다. 이러한 세가지 부서의 특성에 기반하여 공간적 배치를 해보면 창의적인 사고를 극대화하기 위해서는 전혀 다른 사고를 가진 사람들 사이에 커뮤니케이션이 이루어 질 때, 예상치 못한 흥미로운 아이디어들이 떠오를 수 있다고 한다. 그래서 Administration 부서와 Creation부서를 같은 층에 배치하여 서로 상호작용할 수 있도록 했으며, Production부서는 효율적인 업무를 위해 두 업무부서에서 쉽게 접근이 가능하도록 배치했다.

프로젝트 사이트는 종로에 위치하여 있다. 서쪽에 6차선 메인 도로를 통해 view와 채광을 확보할 수 있고, 건물 Façade의 메인이 되는 부분이다. 그리고 다른 3면은 모두 높은 건물로 둘러싸여 있어서 채광과 조망의 확보가 어렵다. 또한 종로라는 사이트의 특성 상, 주변에 경복궁과 같은 역사적인 의미를 가진 장소들이 인접해 있고, 인사동, 청계천과 같은 관광지와 문화시설이 많이 밀집해 있다. 그에 따라 도보를 통해 이동하는 관광객들이 많이 존재하고, 이러한 관광객들에게 전시관과 갤러리를 통해 애니메이션 스튜디오의 작업을 알릴 수 있는 기회를 제공하고자 한다.

이 프로젝트에서 형태적인 가장 큰 특징은 내부의 아트리움과 서쪽방향의 오프닝이 커다랗게 연결되는 것이다. 이는 Eye(눈)을 상징하는 것으로, 이는 애니메이션의 의미를 담고 있다. 애니메이션은 존재하지 않는 캐릭터와 이야기를 창작하여 시각적으로 attractive 하게 표현해내고 사람들에게 특히 시각적인 즐거움과 아름다움을 느낄 수 있게 해준다. 그렇기에 Eye(눈)이라는 감각요소를 상징하여 크고 넓게 내 외부를 자유롭게 바라볼 수 있는 형태로 디자인했다. 또한 다리를 통해 사람들이 외부를 더 다양하게 바라볼 수 있고 생각의 환기, 휴식할 수 있는 공간으로 형성했다.

Façade 디자인은 외부에서 바라보았을 때, 창과 층으로 나뉜 것이 아니라 건물 전체의 Massive한 느낌을 주기 위해서 반투명 유리 레이어를 활용하여 매스의 연결성을 강조하였다. 이러한 부분은 내부 공간의 성격상 빛이 필요한 정도에 따라 디자인되었다. 행정업무를 담당하는 공간은 일정하고 은은한 조명과 조망이 요구되기 때문에 반투명 유리를 레이어를 설치하지 않았고, 영상 제작, 사진촬영과 같이 그래픽 작업을 진행하여서 빛의 요구도가 떨어지는 공간에는 반투명 유리를 적극적으로 레이어링 하여 디자인 하였다. 또한 서측으로 들어오는 너무 직접적인 빛을 조절하기 위해 설치하기도 했다.

“Eye Contact project” is an animation studio. Animation studios need a special space for interesting ideas or creative thinking, unlike other typical office buildings which have administrative work. Therefore, I classify the characteristics of work in animation studios, they are largely divided into the Administration, Creation, and Production departments. In the case of the Administration Department, the management are carried out along with rational and logical thinking, and in the Creation department, creative work is carried out to make new animation storylines and characters. Last Production department needs a lot of equipment and space related to graphic work, and above all, it is the most important part of animation to achieve a balance through cooperation with the two other departments. Based on the characteristics of these three departments, spatial layout can lead to unexpected and interesting ideas when communicating with people with completely different ideas to maximize creative thinking. That’s why the Administration and Creation departments were arranged to interact with each other by placing the same floor, and the Production department was placed so that the two departments could be easily accessible for efficient work.

The project site is in Jongno. Through the main road of the six-lane west side, view and light can be secured, and this is the main part of the building facade. And the other three sides are all surrounded by tall buildings, making it difficult to get lighting and views. Also, due to the characteristics of Jongno, there are many places with historical significance such as Gyeongbokgung Palace, and many tourist attractions and cultural facilities such as Insa-dong and Cheonggyecheon are concentrated. As a result, there are many tourists who travel on foot, and provide them an opportunity to inform them of the work of animation studios.

The most interesting part of the building shape is the large connection between the inner atrium and the opening in the west direction. It symbolizes “Eye”, which means animation. Animation creates non-existent characters and stories to express visually and’ allow people to feel especially visual pleasure and beauty. Therefore, it is designed to symbolize “Eye”, so that you can freely look outside of yourself. The bridge also formed a space where people could look outside more diversely, refresh their thoughts, and relax too.

The Façade design emphasized the connection of the mass by using translucent glass layer to give the overall feel of the building’s mass, which was designed according to the light needs of interior space. Because the space in charge of administrative work requires soft lighting and clear view, translucent glass was not installed. Translucent glass was layered in spaces where the demand for light was low by conducting graphic work such as video production and photography. They were also installed to control too direct light coming into the west.