Student Name
Dohyun Kim / 김도현
Studio No. , Instructor
ARCH421, Keunpyo Hong, Kwanjik Lee / 홍근표, 이관직
Email Address
rlaehgs01@korea.ac.kr
SNS Link
N/A

Project Description

SK건설 공평신사옥은 건설회사인 SK건설의 신사옥이다. 건설업은 그 특유의 군대, 마초문화가 남아있으며 그 특성이 수직적 오피스 배치에서도 많이 보였다. SK건설 공평신사옥은 그 수직적인 배치에서 벗어나며 기존의 외부인에게 닫혀 있던 오피스 사옥이 아닌 외부인과 공간을 같이 함유하는 공간을 만들고자 하였다.

이 사이트에 SK건설 공평신사옥 프로젝트를 진행한 이유는 SK 그룹의 계열사&본사들이 이 종로를 중심으로 모이고 있고 현재 SK가 오피스 부족으로 고민을 가지고 있기 때문이다. 여기에 SK 건설 오피스를 건설함으로 종각역의 본사, 다른 계열사들과 연결되는 SK 업무벨트를 만들어 업무효율을 증대시킬 목적이었다.

프로젝트 사이트는 공평지구로 인사동, 피맛골의 길이 만나는 곳으로 삼일대로의 바로 앞이다. 서쪽은 피맛골, 동쪽은 삼일대로-탑골공원이 있다. 남쪽에는 종로2가 사거리로 대중교통과 수많은 유동인구가 지나다니는 곳이다. 북측 또한 5호선과 인사동을 통해 많은 인구가 유입되는 곳이었다.

SEPARATE, 이 곳에 오피스를 짓는다고 생각했을 때 가장 먼저 생각을 한 것이 보행자였다. 해커스토익 건물, 낙원상가가 주변에 있다고는 하지만 바로 동측에 탑골공원이 있어 이 위치에 갑자기 거대한 매스가 나타난다면 이는 보행자에게 큰 부담으로 작용한다. 5층에서 오픈스페이스를 만들어 위 아래 매스를 분절하며 밑은 글래스커튼월, 위는 테라코타패널을 쓴다. 글래스커튼월이 적용된 저층부는 시각적 개방감을 주며 위의 테라코타패널은 외장제로서 역할과 동시에 오피스에서 중요한 단열성능도 높힌다.  분절된 매스에 다른 재료를 씀으로 매스가 분리되었다는 느낌은 더 강해진다.  (2번째 이미지 Diagram 참조)

GRID& DIAGONAL AXIS, 남측, 동측, 북측 어느 파사드 하나 소홀히 하기 힘들었다. 그래서 생각한 것이 북측에서 시작하여 남측까지 이어지는, 대각선을 그리드를 기반으로 보이드 공간을 만들었다. 북측에서 선이 시작한 이유는 분리된 매스에서 북측이 인사동 오늘 길목에서 보았을 때 보행자의 시각에 딱 눈에 띄는 위치이기 때문이다.

EXPENSION, 이후에는 그리드 기반의 대각선 보이드를 확장하며 더 전체적으로 확장했다. 이를 통해 SK 건설 공평신사옥이 보이는 남, 동, 북 어디에서 보던 보이드 공간이 전체 매스를 휘감는 것이 보이며 수직성을 강조한다.  이렇게 생긴 보이드 공간들은 단순 매스의 단조로움을 해결하는 것으로 그치는 것이 아닌, 외부공간으로써 탕비실로 이용되는 전실에서 이어져 휴식공간으로 이용된다. (4번째 이미지 Reference floor 참조)

마지막으로 PEEL OUT, 고층에서 대각선 축 위에 있는 매스를 더 잘라낸다. 이 매스를 잘라내 투명한 글래스 커튼월을 드러내 육중함을 덜어내며 오피스 이용자들은 도심의 경관을 향유하게 된다.

SK E&C’s new building is the new building of construction company SK E&C., a construction company. The construction industry still has its unique military and macho culture, and its characteristics have been seen in vertical office layout. SK E&C’s new building was intended to create a space that contained space with outsiders, rather than an office building that had been closed to outsiders, by moving away from its vertical layout.

The reason why SK E&C’s new building project was carried out on this site is because SK Group’s affiliates and headquarters are gathered around Lee Jong-ro and SK is currently worried about a lack of offices. The purpose of the project was to increase efficiency by building SK Construction Office, which is connected to the headquarters of Jonggak Station and other affiliates.

The project site is located in front of Samil-daero, where Insa-dong and Pimatgol Road meet. There is Pimatgol in the west and Samil-daero-Tapgol Park in the east. To the south, Jongno 2-ga intersection is where public transportation and a large floating population pass by. North Korea was also a place where large numbers of people flowed through Line 5 and Insa-dong.

SEPARATE, when I thought of building an office here, the first thing I thought about was pedestrians. Although Hackerstoyk buildings and paradise shops are said to be around, if there is a tower park on the east side and a huge mass suddenly appears at this location, it will be a huge burden to pedestrians. It creates an open space on the fifth floor to divide the upper and lower mass and uses a glass curtain wall on the bottom and a terracotta panel on the top. The lower floors with the glass curtain wall provide a sense of visual openness, and the terracotta panel above serves as an external agent while also enhancing important insulation performance in the office.  The feeling that the mass is separated by the use of different ingredients in the segmented mass becomes stronger.  (See Diagram at 2page)

GRID & DIAGONAL AXIS, South Korea, East, and North Korea could hardly afford to neglect any facade. So I thought about creating a void space based on a grid that runs diagonally from the north to the south. The reason why the line started in the North is because the North is a prominent place in the view of pedestrians in Insa-dong today.

EXPANSION, which then expanded grid-based diagonal beams, further overall. Through this, the void space anywhere in the South, the East, and the North, where SK Construction’s new building is visible, appears to be twisting the entire mass and emphasizes verticality. These void spaces are not only used to solve the monotony of the mass, but also to be used as a resting place in the entire room, which is used as external space. (See 4 page, Reference floor)

Finally, PEEL OUT, cut more mass above the diagonal axis at high altitude. The mass will be cut off to reveal a transparent glass curtain wall, reducing the weight, and office users will have a view of the city center.