Student Name
Dohyun Kim / 김도현
Studio No. , Instructor
ARCH210, Heejae Maing / 맹희재
Email Address
rlaehgs01@korea.ac.kr
SNS Link
http://instagram.com/wdys2020

Project Description

Cooking box는 고려대로에 위치한다. 저층부는 식당이며 2,3층은 주거로 이용되는 안암에서 볼 수 있는 전형적인 형태의 집이지만 그 속에서 다름을 추구하였다. 클라이언트는 홍콩출신 Jaybe, 한국출신의 윤빈, 이렇게2명의 요리사이다. 윤빈은 호텔조리학과의 졸업생으로 우수한 성적을 거두고 졸업하여 신라호텔에서 근무하였으나 본인이 추구하는 여러 사람들이 즐길 수 있는 대중적 요리를 하고자 일을 그만두고 자신의 후배인 Jaybe와 동업을 하고자 한다. 둘의 성격은 반대인 편이다. 정윤빈은 내성적인 성격에 자신이 혼자 있는 것을 좋아하면 자는 것을 제일 좋아한다. Jaybe는 외향적이며 보여주기 좋아하는 성격이다. 안암에 살아서 주로 이태원에 자주 가서 놀았다. 요즘 세대 답게 개인의 영역은 침범 받고 싶어 하지 않는다. 둘은 내향, 외향적인 반대의 성격이다.

사이트인 고려대에는 크게 3개의 길을 따라 상권이 형성된다. 화장품, 음식점들이 메인인 앞의 참살이길, 술집이 많은 뒷살이길, 그리고 음식점들이 연결되어 있다가 갑자기 길이 끊겨버리는 고려대로28길, 내가 고른 사이트는 이 28길의 27번지와 29번지이다. 28길의 상권은 딱 이 27번지, 29번지에서 단절된다. 이쪽을 사이트로 한 이유는 첫번쨰로 참살이, 뒷살이에 비해 싼 가격, 다음으로 상권이 끊기는 지점, 세번째로 그럼에도 불구하고 유동인구 유입이 적지 않아 이를 극복할 가능성이 보이는 곳이기 때문이다.

Cooking Box는 지하1층은 손님의 공간, 1층은 윤빈, Jaybe의 공유주방, 2층은 거실, 3층은 둘의 각자 방으로 이루어져 있다. 1층의 Glass Box는 투명하게 내부의 모든 활동을 보여준다. 요리사라는 자신의 행위를 남에게 보여줄 수 있는 공간이며 지나가는 유동인구의 시선을 끌 수 있다. 두 요리사의 행위와 욕망이 투명하게 모두에게 비춰지는 공간이자 그렇게 만들어진 투명한 유리 박스가 상층부의 자신들의 주거지를 지탱한다. Glass box는 앞은 기둥으로 지탱하여 최대한 유리만을 남기며 뒤는 거대한 Shear wall이 올라간다. 이 Shear wall 과 앞의 기둥들이 전체를 지탱한다.

2층은 둘이 같이 쓰는 공간을 만들었다. 저층부가 Public한 공간이기 때문에 바로 위를 각자의 Private한 공간으로 나누는 것은 무리가 있다. 둘이 같이 쓰는 거실을 두어 Jaybe와 윤빈 둘이 섞이는 공간이자 완전한 Private 공간, Public공간으로부터 완충 공간이 된다.
2층에 돌출되어 있는 유리상자는 이 사이트를 고려해서 넣은 것이다. 1층에서 큰 유리상자, 2층에서 조그마한 유리상자는 밑의 느낌을 위에까지 가져가며 감성과 기능 또한 가져가는 장치이다. 안암동은 비슷한 높이의 건물들이 다닥다닥 붙어있어 빛이 들어오지 않는, 일조권이 나쁜 집들이 많다. 프로젝트 사이트 또한 옆의 건물들이 대지경계선에 바로 붙어 자연광의 유입이 힘든 위치였다. 그래서 건물이 바로 붙어있는 우측은 유리 매스를 벽을 뚫고 집어넣어 빛의 굴절을 통해 자연광을 유입시켰다.

The Cooking Box is located in Anam. The lower floors were restaurants, the second& third floors used for residential purposes, its typical house’s structure in Anam, but they were different. The clients are Jaybe (Hong Kong) and YoonBin(Korea), and these two chefs. YoonBin graduated from the Hotel Cooking Department with excellent grades and worked at the Hotel, but he wants to quit his job and work with Jaybe, to make popular dishes that many of his pursuers can enjoy. Their personalities are the opposite. Yun-bin has an introverted personality and likes sleeping best if he likes to be alone. Jaybe is outgoing and showy. He usually went to Itaewon and played. The two are introverted and extroverted personalities.

Anam, a site, has three main roads to form commercial districts. The sites I chose are 27 and 29 on this 28th street of Korea-daero. The 28-gil commercial district is cut off at just these 27 and 29. The reason for using this site is that the first is lower price compared to the others, the next point where the commercial area is cut off, and the third is that there is a possibility of overcoming this problem due to the small influx of floating population.

Cooking Box consists of a guest’s space on the first basement floor, a kitchen on the first floor, a living room on the second floor, and two separate rooms on the third floor. The Glass Box on the first floor transparently shows all the activities inside. That’s a place where can show one’s actions to others and attract attention of a pedestrian. Space where the actions and desires of the two chefs are transparently visible to everyone, and a transparent glass box that is made up of it, supports their residences at the top. The glass box is supported by a pillar in front, leaving as much glass as possible, while the huge shear wall rises behind. This Shear wall and the pillars in front support the whole thing.

The second floor was made for the two to share. Since the lower floor is a public space, it isn’t easy to directly divide the immediate top into individual private spaces. It’s a living room where Jaybe and Yoon Bin mix and a buffer space from the public space.

The glass box protruding on the second floor was inserted considering this site. A large glass box on the first floor and a small glass box on the second floor take the feeling from the bottom to the top, as well as the sensibility and function. In Anam-dong, buildings of similar height are attached, so there are many houses with bad sunlight. The project site was also located where the buildings next to it were directly attached to the land border, making it difficult for natural light to flow in. So the right side, where the building is directly attached, inserted a glass mass through the wall and introduced natural light through the refraction of light.