Student Name
Taeyoon Kim / 김태윤
Insturctor
Yeongjae Kim
Email Address
tykim2012@korea.ac.kr
SNS Link
N/A

Project Description

신아기념관이 위치한 정동일대는 역사성이 매우 짙은 지역이다. 조선시대부터 근현대까지 수많은 사건을 겪은 역사적 특성이 있는 지역이다. 따라서 주변에서 역사, 문화적 시설을 쉽게 찾을 수 있다. 뿐만 아니라 언론사들이 집중적으로 위치한 지역이며 신군부 독재 시절 언론탄압의 중심에 있었다. 오늘날 정동길의 특징은 복합적이다. 정동길을 방문하는 사람들은 관광객일 수도, 등교하는 학생일 수도, 출근하는 직장인일 수도 있다. 이에 다양한 계층의 사람들의 이용이 고려된 커뮤니케이션이 일어나야 한다. 이러한 대상지의 역사적 가치와 사회적 맥락을 고려하여 사진촬영이라는 행위를 매개로 커뮤니티를 형성하고자 했다.

사용자의 목적을 제작, 교육, 감상이라는 3가지 기준으로 분리하였고, 각각의 목적에서 파생되는 행위들을 바탕으로 프로그램을 계획하였다. 디자인 과정에서는 유지, 팽창, 적응, 연결, 채움이라는 5가지 언어를 사용했다. 기존의 신아기념관이 갖고 있는 공간, 구조적 특징을 의도적으로 유지한 채 필요한 만큼 팽창하여 공간을 만들었고, 중명전과 정동길과 같은 주변 상황에 맞게 매스를 도시에 적응, 연결시켰다. 마지막으로 프로그램 분석결과를 바탕으로 내부에 프로그램들을 채웠다. 세가지 서로 다른 목적을 갖는 프로그램을 최대한 공유성이 높은 프로그램들 위주로 중첩되게 배치하였다. 이를 통해 자연스러운 동선을 통한 커뮤니케이션을 만들었다. 정동길이라는 사이트는 다양한 ‘프리랜서 사진가’를 위한 스튜디오가 될 것이다.

The Jeongdong area, where the Shin-A Memorial Hall is located, is an area rich in history. It is an area with historical characteristics that has experienced numerous events from the Joseon Dynasty to the modern era. Therefore, it is easy to find historical and cultural facilities in the vicinity. In addition, it is an area where newspapers are concentrated, and it was at the center of oppression of the press during the new military dictatorship. The characteristics of Jeongdong-gil today are complex. People who visit Jeongdong-gil maybe tourists, students going to school, or office workers. Therefore, communication should take place considering the use of people of various classes. Considering the historical value and social context of these sites, I tried to make a community through ‘Photography’.

The user’s purpose was divided into three criteria: production, education, and appreciation, and the program was planned based on the actions derived from each purpose. In the design process, five languages were used: retention, expansion, adaptation, connection, and filling. While intentionally maintaining the space and structural characteristics of the existing Shin-A Memorial Hall, space was expanded as needed, and the mass was adapted and connected to the city following the surrounding conditions such as Jungmyeongjeon and Jeongdong-gil. Finally, based on the program analysis results, the programs were filled inside. Programs with three different purposes were arranged overlappingly with programs following publicity. Communication was created through natural movement. The site ‘Jeong Dong-gil’ will become a studio for various ‘Freelance Photographers’.