Student Name
Hayeon Jeon / 전하연
Insturctor
Keumpyo Hong / 홍근표
Email Address
hayeonkong@naver.com
SNS Link
N/A

Project Description

2020년, 갑작스럽게 당면한 코로나-19의 위험은 순식간에 전 세계를 공포로 이끌었다. 진료 공간과 치료 시설의 부족, 의료진 복지 부재의 문제점이 지속적으로 발생하며 각국에서는 코로나 대처에 어려움을 겪었다. 한국에서는 이러한 상황에 맞서 도시 곳곳에 천막을 설치하거나 기존 보건소를 활용하여 임시 선별 진료소를 운영하였다. 그러나 검진 동선의 불명확함과 대기 공간의 불안전함, 공기 정화의 두려움, 의료진 복지 부재가 존재하는 기존 진료소는 아직도 이용자에게 불편함을 주고 있다.

계속되는 코로나-19의 공포와 앞으로 찾아올 질병의 위험성에 대처하기 위해서는 기존의 문제점을 해결한 새로운 선별 진료소가 필요해 보인다. 이에 따라 도시 중심에서 많은 사람을 수용할 개방적이고, 연속적인 진료 파빌리온을 구상하였다. 구상한 파빌리온은 크게 명확한 동선, 공기 정화, 적절한 휴식 시설의 특징을 보인다.

첫 번째, 시설들을 검진 순서대로 배치하여 명확한 동선을 만들고자 했다. 입구에는 안내소와 신청서 작성 공간이 있으며, 다음 공간에는 이용객을 위한 계단식 대기 쉼터가 위치한다. 이용객들은 신청서 작성하고 쉼터에서 대기하다가, 통로를 따라 검사 접수실, 검사 채취실을 차례대로 이용한 후, 화장실을 지나 출구로 나갈 수 있다.

두 번째, 높은 층높이와 천창, 대형 문의 존재로 파빌리온은 환기와 개방감에 탁월하다. 이는 다수의 투명 벽과 천창으로 이루어져 다양한 식물이 존재하는 친환경 공기 정화 공간이다. 또한, 이용 시간 동안 3개의 대형 문을 통해 별도의 시설 없이도 환기가 이뤄져 밀폐 공간 속 감염의 위험성을 최소화하고자 했다.
세 번째, 이용객 대기 쉼터와 의료진 휴식 공간이 존재한다. 이용객 대기 쉼터는 대형 계단 형태로 이루어져, 이용 시에 이용객 간 적절한 거리 유지가 가능하다. 또한, 의료진 휴식 공간은 검사 접수실과 검사 채취실 뒤에 위치하며, 파빌리온 외부와 연결된 문이 따로 존재하여 의료진은 이용객과 거리를 유지하며 휴식 공간을 이용할 수 있다.

Due to the sudden risk of covid-19, problems such as lack of clinics and lack of medical staff welfare continued, resulting in a global emergency. In Korea, temporary screening clinics are operating throughout the city in response to this situation. However, clinics, where problems such as unclear routes, unsafe waiting spaces, and fear of air infection still cause inconvenience to users.

To cope with the fear of covid-19 and the dangers of future diseases, we need a new screening clinic that complements existing problems. Accordingly, I designed an open and continuous medical pavilion to accommodate many people in the city center.

There is a clear route of use inside the pavilion. It consists of an entrance, information desk, space to fill out the application, waiting room for users, examination reception room, examination room, toilets, and exit in order.

It is excellent for ventilation and openness. The pavilion, which consists of transparent walls and a skylight, is an eco-friendly air purification space where various plants exist. In addition, it is ventilated through three large doors during usage time, minimizing the risk of infection in the enclosed space.

There is a waiting room for users and a rest area for medical staff. The waiting room is in the form of a large staircase. So, it is possible to maintain proper distance between users. Also, the medical staff rest area is behind the examination rooms, with a separate door connected to the outside. This structure enables the separation of medical staff and users.