Student Name
Yunjeong HAN / 한윤정
Insturctor
Santiago Porras Alzarez / 산티아고 포라스 알바레스
Email Address
anniehan@naver.com
SNS Link
Instagram: @ecriveuse_

Project Description

혜화는 ‘다층위’의 공간이다. 역사적으로 대한민국 고등교육의 허브, 그리고 연극문화의 허브로서 풍부한 층위를 가진 이곳은, 현재 상업화와 젠트리피케이션으로 인해 그 독특한 공간성을 잃고 있다. 혜화를 구성하고 있는 다양한 기능적 구역들 또한 서로 다른 성격의 이용자들을 이끌어 내고 있지만, 그 구역들 사이에 위치해야 할 완충공간의 부족으로, 이용자들 사이의 소통이 제한되고 있다.

마로니에 공원은 이러한 혜화에서 유일한 ‘융합공간’으로서, 연극인에게는 야외공연장으로, 방문객에게는 만남의 장소로, 지역주민에게는 쉼터로 이용되고 있다. 따라서 마로니에 공원 안에서 ‘극장’이라는 장치로 시민과 커뮤니티의 참여를 이끌어내고, 이를 통해 혜화의 공간성에 다시 숨을 불어넣는 ‘공동체 연극’ 프로그램을 제안한다. 공동체 연극(community theater)은 주민의, 주민에 의한, 주민을 위한 연극으로, 지역 연극인들은 거주자들의 기억을 통해 영감을 얻고, 주민은 창의적 활동에 참여할 수 있으며, 방문자들은 신선하고 새로운 종류의 극을 즐길 수 있는 프로그램을 말한다. 이를 통해 혜화의 정체성은 주민과 연극인을 통해 강화되며, 그 고유한 특성 또한 보존될 수 있다.

증축의 방식 또한 ‘다층위적 성격’에서 시작된다. 과거 경성제국대학 본관은 여러 차례의 증축공사를 거쳐 왔으며, 이로 인해 건물 자체에 여러 시간의 층위가 쌓여왔다. Community theater 또한 이 로직을 따라 건물에 네 개의 매스를 추가하여 현재의 층위를 더한다. 카페와 다목적홀은 마로니에 공원과 community theater를 이어주는 장치로, 강당과 블랙박스는 새로운 community theater의 프로그램을 수용하기 위한 보다 연극적 공간으로 사용되며, 방문자들은 공공적 성격이 강한 카페에서부터 강당까지로 그 경험의 깊이를 강화하게 된다. 이러한 증축들은 주로 건물 뒤편으로 추가되었으며, 이는 건물의 상징인 정면 파사드를 보호하기 위함이다. 동시에, 더해진 매스들에는 다양한 재료를 사용하여 과거와 현재의 차이를 보여주며 ‘시간의 역사’를 강조한다.

혜화는 쉽게 허물어져서는 안 될 역사와 기억을 가지고 있다. Community theater는 이 독특한 공간적 경험을 보존할 출발점이 될 것이다.

The identity of Hyewha could be explained by ‘multi-layer-ness’. First, Hyewha has a rich history as being an educational and theatrical hub. However, due to the commercialization and gentrification, the unique spatiality of the area is fading away. Second, Hyewha is shared by many different types of people from various districts. However, the transition between different districts are so destructive that it is hard for people to fuse in.

Marronnier park is working as the only fusion space in Hyewha, by being an open-performing space for theatrical people, meeting space for visitors, and relaxing space for residents. Therefore, in Marronnier park, we could suggest a program and space to re-vibrate the spatiality of Hyewha, by the participation of people and community through the community theater, which is made of , made by and made for the community. By this movement, local theatrical people could get inspirations from the resident’s memory of Hyewha, local people could be engaged in the creative activity, and visitors could enjoy a new type of plays.

The logic of extension started from the ‘layers’ again. Previous kyungusng university main hall was made by several extensions, which made layers of time on the building itself. The community theater follows this logic by adding four more components on the building: café, multifunctional hall, auditorium, and the black box. These extensions are mainly happening on the backside of the building, to preserve the façade-main image-of the building. At the same time, by applying different material, the extension part could give the contrast between the old and new and emphasize the overlapping sequence:

Hyewha has such a precious history and memory which should not be ignored. Community theater would work as a first step to protect and continue and unique spatial experience.