Student Name
Sihyun Kim / 김시현
Insturctor
Eunjung Lee
Email Address
N/A
SNS Link
https://instagram.com/sh.un_01

Project Description

Book House는 노부부를 위한 주택이자 북카페 건물입니다.

클라이언트는 70대의 책 수집가로 아내와 함께 살고 있습니다. ‘책’을 주제로 설계를 하였으며, 고령인 부부의 편의를 위해 주거시설을 1, 2층에, 북카페를 3층에 두었습니다.

이 건축물의 디자인은 책장에 꽂혀 있는 책을 꺼내는 모습에서 시작됐습니다. 책을 꺼낼 때 책이 기울어지는 각도를 다양하게 조절하여 설계에 반영하였으며, 주거 공간의 확보를 위해 두 개의 박스를 추가했습니다. 두 박스는 대지의 경사와 매스들 사이의 균형을 고려하여 크기를 다르게 하였습니다.

또한, 외부인이 사용할 수 있는 공간인 북카페가 3층에 위치하고 있기 때문에, 주거 공간을 통하지 않고 3층까지 바로 올라갈 수 있는 계단이 필요했습니다. 이때 책이 기울어진 각도를 살려 외부 계단을 두었습니다. 계단참은 2층 옥상에 두어 주거 공간에서도 계단에 접근할 수 있도록 하였습니다.

전체적인 건물의 형태가 복잡한 편이기 때문에 외장재는 화이트 톤으로 깔끔한 느낌을 살렸습니다. 건물 양끝과 가운데는 우드 톤의 루버를 두어 다소 밋밋할 수 있는 건물에 포인트를 주었습니다. 창틀도 짙은 나무색으로 하여 건물의 중심을 잡아줄 수 있도록 하였습니다.

책들의 수직성이 강조되는 파사드에는 그 느낌을 해치지 않기 위해 세로로 길게 창을 냈습니다. 다른 면들과 달리 시야가 트여 있는 도로 반대쪽 면에는 주로 사용하는 공간인 1층에 큰 창을 여러 개 두었습니다. 다른 층의 경우, 책들이 어긋나서 생기는 부분들을 살려 창문을 냈습니다.

내부 공간은 노부부가 사용하기 편리하도록 구성하였습니다. 생활에 필수적인 공간을 모두 1층에두었으며, 부부가 사용하는 계단은 단의 높이를 낮추었습니다. 또한, 비교적 집에 머무는 시간이 많은 노인의 특성을 고려하여, 내부 공간이 단조롭지 않도록 하였고, 개방감을 주었습니다.

높은 층고를 활용하기 위해, 북카페에는 2층 구조의 가구를 배치하였습니다. 또한, 다양한 가구를 두어 다채로운 독서 공간을 형성하였습니다.

Book House is a residence for elderly couple and a book café building.

The client is a book collector, and he lives with his wife. This house was designed under the theme of ‘Book.’ The design of this building started with the image of taking out a book from the bookshelf.  And I added two boxes for sufficient interior space. The boxes were sized differently considering the slope of the ground and the balance between masses.

Also, since the book café, where visitors can use, is located on the third floor, I placed stairs outside straight up to the third floor by using the tilted angle of the book. The stair landing is placed on the rooftop of the second floor, so clients can access the stairs from the residence.

The overall shape of the building is complicated, so I choose simple exterior color, white. And wooden louvers are placed at both ends and the middle of the building to flatter the appearance of the house. The window frames are colored in dark wood to keep balance.

The façade, which emphasizes the verticality of the books, has long vertical windows. Opposite side of the road where big living space is located has open scenery, so I made large windows on that side. On other floors, I placed windows on the slits from overlapping of the books.

The interior space is designed for clients’ convenience. All the necessary spaces for everyday life are on the first floor, and the angle of the stairs are gentle. Also, considering the characteristics of the elderly who spend relatively much time staying at home, I made the interior space not monotonous, and gave openness.

To utilize the high ceiling, the book café has two-story furniture. And various furniture is placed to form various reading spaces.