Student Name
Hyunwoo Kim / 김현우
Insturctor
Jayoung Eunice Kim / 김자영
Email Address
rlagusdn0915@korea.ac.kr
SNS Link
(Instagram) @hyun_k_archi21

Project Description

고려대학교 애기능동산은 고려대학교 과학도서관 뒤쪽에 위치한 작은 언덕입니다. 이 언덕은 봄이 되면 철쭉과 벚꽃이 피게 되어 많은 사람들이 찾게 됩니다. 하지만, 꽃이 지며 봄이 끝나면 애기능동산을 찾는 사람의 수는 줄어들게 됩니다. 뿐만 아니라 이 언덕 중간에는 앉을 장소가 없어 사람들은 앉을 장소를 찾기 위해 언덕 꼭대기까지 올라가야 합니다. 이러한 문제를 파빌리온을 이용하여 해결하고 애기능동산을 사계절 내내 꽃피우게 할 것입니다.

파빌리온의 디자인 컨셉은 철쭉입니다. 사람들이 파빌리온을 보았을 때 한 다발의 철쭉이 보이도록 디자인하였습니다. 철쭉의 꼭짓점을 이어본다면 오각형을 이루게 됩니다. 이러한 오각형을 한 번 더 오각형으로 나눈 뒤 입체적으로 확장하여 모듈을 만들었습니다. 이후 이 모듈들을 여러 각도, 여러 크기로 이어 붙이는 방법을 통해 32가지의 스터디 모델을 만들어 보며 전체적인 파빌리온의 구조를 구성하였습니다. 자연의 꽃들이 다양한 방향을 바라보는 것처럼 파빌리온의 오각형 모듈 또한 다양한 방향을 보도록 하였습니다.

파빌리온의 의자는 하루 종일 그림자 속에 있습니다. 아침엔 앞으로 나온 파빌리온의 지붕으로 동쪽에서 뜨는 태양을 가려주고 가장 더운 1시부터 저녁까지는 뒤쪽 숲의 나무들이 태양을 가려줍니다. 또한, 빛이 들어오도록 지붕에 구멍을 뚫어서 너무 어둡지만은 않게 하였습니다.

파빌리온의 의자는 디자인의 일관성을 생각하여 모듈을 반으로 자른 뒤 그 높이를 조정함으로써 디자인하였습니다. 따라서, 높이에 따라 앉을 수도 있고 탁자로 사용할 수도 있습니다.

이 구조물이 애기능동산에 만들어짐으로써 이전에 존재하였던 문제를 해결할 수 있다고 생각합니다. 또한, 파빌리온이 애기능동산의 랜드마크가 되어 그 영향력을 동산 전체에 행사한다면, 이전보다 사람들을 이 공간으로 유인할 수 있을 것입니다. 결국, 한 다발의 꽃을 닮은 이 파빌리온은 봄, 여름, 가을, 겨울 사계절 내내 지지 않고 아름다움을 유지하여 이 공간을 꽃피울 것입니다.

Korea University’s Ae Gi Neung Garden is a small hill located behind Korea University’s science library. Many people visit this hill because azaleas and cherry blossoms bloom in spring. However, the number of people visiting the Ae Gi Neung Garden decreases when the flowers fall and spring is over. In addition, there is no place to sit in the middle of this hill, so people have to climb to the top of the hill to find a place to sit. This Pavilion will solve these problems and let the Ae Gi Neung Garden bloom throughout the four seasons.

The design concept of the Pavilion is azaleas. It is designed to show a bunch of azaleas when people look at the Pavilion. If you connect the apex of the azalea, you will see a pentagon. So, the Pavilion is composed of stereoscopic pentagon modules. Just as natural flowers look at various directions, the pentagon module of the pavilion also looks at various directions.

Pavilion’s chair is in the shadows all day. In the morning, the roof of the pavilion covers the sun rising from the east, and trees in the garden cover the sun from 1 to the evening. Also, the Pavilion has a hole in the roof, so it wasn’t too dark.

This structure can solve problems that existed before. Eventually, the pavilion will blossom this space by maintaining its beauty throughout the four seasons of spring, summer, fall, and winter.