Student Name
Dongjae Suh / 서동재
Instructor
Chungyeon Won, Sejin Kim / 원정연, 김세진
Email Address
dongjaesuh@gmail.com
SNS Link

Project Description

장애인 가구의 빈곤율은 전체 빈곤율의 2배 이상이다. 서울의 저소득 주거지역이 주로 구릉지에 위치한다는 것을 감안했을 때, 접근성이 나쁜 주거지역에 사는 장애인 가구는 빈곤의 악순환에 빠질 가능성이 높다.

서울시 서대문구 홍은1동은 서울의 대표적인 구릉지이며 장애인 지역사회재활시설 공급이 부족한 지역 중 하나이다. 15~20%의 가파른 경사는 비장애인도 극복하기 어려우며, 도로 폭이 4m 이하로 차량 접근을 할 수 없는 집이 많다. 다세대, 다가구 주택이 밀집하여 주변 재개발 아파트단지보다 녹지, 공개 공지가 부족하다.
등고선을 따라 도시 보행로를 만들고 길의 중심이 되는 장애인 지역사회재활시설의 신축을 제안한다. 해발고도 70m를 기준으로 지형과 도로와 만나는 점, 기존 건물의 재활용 및 철거 가능성을 조사하여 약 400m의 보행로를 조성한다. 경사지 아래 포방터 시장이 위치한 홍은1동의 중심지에서부터 마을버스 또는 중심이 되는 위치에 경사형 엘리베이터를 설치, 수직 이동을 해결한다.

기존 건물이 보행로와 만나는 높이에 따라 재활용 계획을 유형화했다. 1층 또는 반지하층을 필로티의 형식으로 개방하거나 2층 이상의 발코니를 데크로 연결하는 방법 이외에도 건물의 지반 아래, 지붕 위를 활용하여 다양한 맥락의 보행 환경을 계획했다. 기존의 길과 교차하며 일대 접근성을 높여 주며, 도시의 밀도를 낮추는 녹지 및 휴식공간으로 기능한다.

보행로의 중심이 되는 시설로 장애인 지역사회 재활시설을 신축한다. 수영시설과 목욕탕, 도서관과 재활운동시설 그리고 주차시설로 구성된다. 사이트의 맥락에 맞춰 전면과 측면의 레벨에 맞춰 서로 다른 출입 동선을 만들었다. 보행로는 3층에 연결되며, 경사로를 따라 한 층 아래 도서관까지 자연스레 연결되는 보행 동선을 계획했다. 목재 데크와 대공간의 구조로 글루람을 활용, 따뜻한 공간감을 조성한다.

The poverty rate of households with disabilities is more than twice the total poverty rate. Given that Seoul’s low-income residential areas are mainly located in hilly areas, households with disabilities living in residential areas with poor accessibility are likely to fall into a vicious circle of poverty.

Hongeun 1-dong, Seodaemun-gu, Seoul is a representative hilly area in Seoul and one of the areas where the supply of community rehabilitation facilities for the disabled is insufficient. The steep slope of 15-20% is difficult for non-disabled people to overcome, and there are many houses whose road width is less than 4m and cannot be accessed by vehicle. Due to the dense concentration of multi-family houses, green space and public announcements are insufficient compared to the surrounding redevelopment apartment complexes.

Propose a new construction of a community rehabilitation facility for the disabled, which is the center of the road by creating a pedestrian path along the contour line. Based on an altitude of 70m, a pedestrian path of about 400m is constructed by examining the intersection of the terrain and roads, and the possibility of recycling and demolition of existing buildings. From the center of Hongeun 1-dong, where Pobangteo Market is located under the slope, a village bus or an inclined elevator is installed at the center to solve vertical movement.

The refurbishment plan was categorized according to the height at which the existing building meets the pedestrian path. In addition to opening the first or semi-lower floors in the form of piloties or connecting balconies on the second floor or higher to a deck, the pedestrian environment in various contexts was planned by utilizing the ground and the roof of the building. It intersects with existing roads, enhances accessibility to the area, and functions as a green area and rest area that lowers the density of the city.

A rehabilitation facility for the disabled community will be newly built as a facility that becomes the center of the pedestrian path. It consists of swimming facilities, baths, library, rehabilitation exercise facilities, and parking facilities. In accordance with the context of the site, different entrance and exit routes were created according to the level of the front and side. The pedestrian path is connected to the third floor, and a pedestrian path is planned that naturally connects to the library one floor below the slope. The structure of the wooden deck and large space creates a warm sense of space by utilizing Glulam.