Student Name
JIWAN KIM / 김지완
Instructor
Kwangseog Ko, Taek Hong / 고광석, 홍택
Email Address
wan4591@gmail.com
SNS Link

Project Description

본 프로젝트의 계획지인 서울시 용산구 문배동 일대는 도시적으로 가장 복잡한 지역입니다. 서울역으로 이어지는 광역 교통의 중심에 있으며, 인근에는 오랜 역사를 가진 전자상가와 대형 복합 쇼핑몰을 비롯해 향후 개발 예정인 용산국제업무지구가 있습니다. 또한, 대규모 도심 공원화 사업이 예정된 주한미군기지와 세계적인 관광지로 꼽히는 전쟁기념관도 위치해 있습니다. 이처럼, 문배동 일대는 핵심적인 교통입지이면서 주요한 시설들이 밀집해 있는 특징이 있습니다.

동네의 역사가 오래된 만큼 도시의 밀도 또한 급격히 증가했습니다. 이 일대가 주거지역으로서 위상이 높아지면서 최근 많은 공동주택이 공급된 것입니다. 하지만 지상 전철 노선과 국방시설 등으로 인해 주거지역들이 서로 연계되지 못하고 고립되는 현상이 속출하였습니다. 이에 더해 1인 가구의 주거 형태가 급격히 증가하면서, 쾌적한 주택단지보다는 고밀도의 오피스텔들이 우후죽순 생겨났습니다. 주민들을 위한 문화시설이 충분히 자리잡지 못한 곳에 거주 인구가 급격히 증가한 상황입니다.

이를 해결하고자 지역 주민들을 위한 문화시설을 생각했을 때, 이 일대에서 고립되어 버려진 땅을 본 프로젝트의 계획지로 정했습니다. 이 계획지를 한마디로 요약하면 ‘제약’입니다. 지상 전철과 고가도로에 가로막혀 있고 최근 생겨난 고층 오피스텔들에 둘러싸이면서, 수십 년째 개발이 되지 못한 구역입니다. 이 일대의 스카이라인을 통해 본다면 이러한 물리적인 제약 요소들이 수직적인 형태로 드러남을 알 수 있습니다. 저는 이 계획지에서 그 수직 방향의 힘에 반하는 수평적인 반작용을 통해 디자인을 풀어가고자 하였습니다. 또한, 그 수평적인 요소들의 중첩으로 인한 새로운 공간의 형성을 탐구하였습니다.

디자인의 과정에서 가장 효율적인 볼륨을 구상한 후, 이를 기능에 따라 수평적으로 대응하는 방식을 통해 여러 방향으로 뽑아내고 집어넣는 조합을 분석하였습니다. 이 과정에서 공간들이 중첩되면서 solid space와 void space가 형성되고 이들이 대응하는 관계를 정의하고자 했습니다. ‘용산미디어도서관’은 크게 도서관과 갤러리, 영화관으로 나뉩니다. 도서관은 아트리움을 중심으로 배치되어 이용자들로 하여금 시각적인 확장을 가능하게 하였고, 열람실 이용자들은 좀 더 편한 환경에서 도서활동을 할 수 있도록 편의시설과 구분되어 배치하였습니다. 갤러리와 사무실, 상영관과 강의공간은 야외 테라스와 옥상공원을 통해 각각의 완충 공간을 계획하였습니다. 이러한 대응 관계는 내부의 공간 개념과 동선을 구분하면서 전체 프로그램을 연결해주는 역할을 수행합니다.
각층마다 3개의 교실과 하나의 다목적 홀을 배치해 복도가 없는 유치원을 만들었다. 다목적 홀은 제2의 교실이자 놀이공간으로서 다양한 기능과 동선을 수용한다. 홀을 둘러싼 교실들은 구조에서 자유로운 내벽으로 구획되며 내벽은 곡면을 그리며 입체적인 교실의 형상을 만들어 낸다. 이를 통해 교실은 형태적으로 개별성을 갖고, 두께를 갖는 내벽에 수납 및 놀이가 가능한 다양한 기능의 틈새 공간이 만들어졌다.

Munbae-dong is the most complicated town in Yongsan-gu area. It is located in the center of the capital region’s transportation that connects to Seoul Station, and this town is adjacent to the Yongsan International Business District. Also, there is the largest electronics district that has a long history and the huge complex shopping mall. Moreover, the Yongsan Garrison and the War Memorial of Korea, one of the world’s most popular tourist destinations, are located nearby. Therefore, the area of Munbae-dong is an essential location connecting the capital region, and all the major facilities are clustered in this town.

As the history of this town has been for a long time, the density of the town has also increased rapidly. A lot of residential facilities, such as apartments, have recently been supplied while it has grown in stature as a reputable area in Seoul. However, due to the nearby railway lines and huge military defense facilities, the residential areas could not have been able to connect with each other and becoming more isolated. Furthermore, as the number of single-person households has been growing faster, high rise-high density office-tels spring up everywhere in this town rather than safer and more livable housing complexes. Such practices have led to the unfortunate situation that the number of residents of this town has dramatically been increasing where it rarely has enough cultural facilities for them.

When I thought of cultural facilities for the local people, I decided to select the isolated and abandoned site as the project site. In short, the project site has been constrained by physical limitations. The site area has not been developed for few decades, blocked by railway lines and overpasses, and surrounded by other high rise-high density office-tels. If you look at the skyline of this area, you could see that these physical limitations show up in vertical forms. Through this project, I wanted to create the design through horizontal reaction against the vertical forms. Also, I have tried to explore the factors of the space transformation resulted from superposition of the horizontal elements.

After designing the most efficient volume, I have analyzed the combination of intruding and extruding forms in a variety of different directions using a horizontal reaction according to the architectural function. In this process, many spaces were overlapped to create solid and void spaces, and I defined its relationship in which they respond. ‘Yongsan Media Library’ is broadly divided into libraries, galleries, and movie theaters. The libraries were placed at the center of the atrium in order to enable users to expand visually, while reading room users were placed separately from convenience facilities so that they could be engaged in the book reading with a restful atmosphere. Gallery, offices, theaters, and lecture rooms were designed to provide each buffer space through outdoor terraces and rooftop parks. This correspondence could separate the spatial concept of interior spaces and exterior circulation while connecting the entire program of this building.